Πλωτά φωτοβολταϊκά για τον αμερικανικό στρατό

Ολοένα αυξανόμενη η χρήση τους
15 Ιουνίου 2022 10:43
Πλωτά φωτοβολταϊκά για τον αμερικανικό στρατό

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ τυγχάνουν ολοένα και μεγαλύτερης δημοφιλίας τελευταία και η πιο πρόσφατη υιοθέτησή τους είναι από τον αμερικανικό στρατό. Το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ αποκάλυψε πως τοποθέτησε την πρώτη συστοιχία στη λίμνη Big Muddy, δίπλα στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας.

Σκοπός είναι να προωθήσει την παραγωγή καθαρής ενέργειας, να μειώσει τους ρύπους αερίων θερμοκηπίου και να δώσει στη στρατιωτική βάση μία εναλλακτική στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Τα πάνελ είναι ικανά για παραγωγή 1MW, αρκετά για να ηλεκτροδοτήσουν 190 σπίτια.

Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι λίγο πιο ακριβά από τα παραδοσιακά. Στηρίζονται σε μία πλαστική σχεδία η οποία αγκυροβολείται στον πυθμένα. Έχουν όμως κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στο έδαφος. Οι υψηλές θερμοκρασίες γενικότερα ρίχνουν την απόδοση των πάνελ, τα συγκεκριμένα όμως εκμεταλλεύονται τη φυσική ψύξη που προέρχεται από το νερό, παράγοντας περισσότερη ενέργεια στις ίδιες συνθήκες, καλύπτοντας γρήγορα τη διαφορά κόστους.

Επιπλέον, λύνουν το πρόβλημα της έκτασης γης που καταλαμβάνουν στο έδαφος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτικές δραστηριότητες. Η πλειονότητά τους μάλιστα βρίσκεται σε ανθρώπινες κατασκευές όπως φράγματα, τεχνητές λίμνες και αποθετήρες νερού και όχι σε φυσικά τοπία. Καλύπτοντας μόλις το 10% των αποθετήρων των υδροηλεκτρικών εργοστασίων του κόσμου, είναι αρκετό για να παραχθεί τόσος ηλεκτρισμός όσο παράγουν όλα τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων του κόσμου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι πως τα πλωτά φωτοβολταϊκά μειώνουν την εξάτμιση του νερού, ένα σημαντικό στοιχείο ειδικότερα σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασίες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον πλανήτη, αφού οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που παράγει ετησίως ξεπερνούν τις εκπομπές 140 εθνών, καταλαμβάνοντας την 47η θέση ανάμεσα στο Περού και την Πορτογαλία.