Περισσότερα στοιχεία πως η ζωή στη Γη προήλθε από το διάστημα

Μέσω μετεωριτών
12 Ιουνίου 2022 11:15
Περισσότερα στοιχεία πως η ζωή στη Γη προήλθε από το διάστημα

Η προέλευση της ζωής στη Γη παραμένει ένα μυστήριο και η θεωρία πως προήλθε από το διάστημα κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Τώρα, μία νέα μελέτη επιστημόνων του Hokkaido University της Ιαπωνίας, έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη θεωρία με περισσότερα στοιχεία. Οι ερευνητές ανέλυσαν τρεις μετεωρίτες, τον Murchison που βρέθηκε στην Αυστραλία το 1969, τον Murray που βρέθηκε στο Kentucky των ΗΠΑ το 1950 και τον Tagish Lake που βρέθηκε στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά το 2000. Παρόλο που η ανακάλυψή τους έγινε πρόσφατα, πρόκειται για πανάρχαιους διαστημικούς βράχους που υπάρχουν από τη γέννηση του Ηλιακού συστήματος ή ακόμα και παλαιότερα από αυτό.

Οι μετεωρίτες αυτοί είναι ένας θησαυρός οργανικών συστατικών. Όσον αφορά την προέλευση των μορίων DNA και RNA στη Γη, τα συστατικά που μας ενδιαφέρουν να εντοπίσουμε είναι οι νουκλεοβάσεις, αζωτούχες ενώσεις που ενώνονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν αλυσίδες γενετικών πληροφοριών. Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ερευνητές βρήκαν τέτοιες βάσεις στα δείγματα των μετεωριτών που δεν είχαμε εντοπίσει έως τώρα.

Εντοπίσαμε μία πληθώρα νουκλεοβάσεων πυριμιδίνης και δομικών ισομερών στο μετεωρίτη Murchison, οι οποίες δεν είχαν εντοπιστεί στο παρελθόν σε μετεωρίτες, δείχνοντας πως αυτές οι κατηγορίες οργανικών συστατικών βρίσκονται σε εξωγήινα περιβάλλοντα, τόσο εντός όσο και εκτός του Ηλιακού συστήματος.

Οι νουκλεοβάσεις προσκολλώνται στη δομική ραχοκοκαλιά του DNA, δημιουργώντας τα “σκαλοπάτια” στην ελικοειδή σκάλα. Μάλιστα, οι νουκλεοβάσεις πυριμιδίνης και πουρίνης βρίσκονται σε μία σταθερή αναλογία στα μόρια DNA.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως κατά τη διάρκεια του έντονου βομβαρδισμού της Γης στα πρώιμα χρόνια της, πριν 4 με 3.8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ένα εύρος αυτών των δομικών συστατικών ήρθαν στον πλανήτη μας μέσω των μετεωριτών.

Η είσοδος τέτοιων οργανικών συστατικών έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη χημική εξέλιξη της Γης κατά την αρχέγονη ιστορία της.

Για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντική η μελέτη αστεροειδών όπως ο Ryugu και ο Bennu, οι οποίοι διατηρούν αμόλυντα τα συστατικά τους στο βαθύ διάστημα και οι επιστήμονες θα μπορέσουν να πουν με μεγαλύτερη σιγουριά αν αυτά τα μόρια έφτασαν στη Γη από τους μετεωρίτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.