Ασθενής έλαβε μόσχευμα αυτιού που βιοεκτυπώθηκε τρισδιάστατα από δικά της κύτταρα

Υπεύθυνη για τη μεταμόσχευση η 3DBio Therapeutics
03 Ιουνίου 2022 14:57
Ασθενής έλαβε μόσχευμα αυτιού που βιοεκτυπώθηκε τρισδιάστατα από δικά της κύτταρα

Την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση αυτιού με τρισδιάστατα βιοεκτυπωμένο μόσχευμα έφερε εις πέρας η 3DBio Therapeutics, με τη χρήση κυττάρων της ασθενούς. 

Πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση για τη μεταμόσχευση του τρισδιάστατου βιοεμφυτεύματος ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής πρώιμου σταδίου για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας.

Το εμφύτευμα είναι γνωστό ως "AuriNovo" και δημιουργείται μετά τη λήψη τρισδιάστατων σαρώσεων από το αντίθετο αυτί ενός ασθενούς για να χρησιμοποιηθεί ως σχεδιάγραμμα και στη συνέχεια γίνεται δειγματοληψία των κυττάρων του χόνδρου του αυτιού για πολλαπλασιασμό. Τα κύτταρα αναμιγνύονται με μια βιομελάνη με βάση το κολλαγόνο, που ονομάζεται ColVivo, η οποία στη συνέχεια διαμορφώνεται από έναν τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή σε ένα ζωντανό εμφύτευμα αυτιού και μεταμοσχεύεται μαζί με ένα βιοδιασπώμενο κέλυφος. Το σώμα στη συνέχεια απορροφά το κέλυφος με την πάροδο του χρόνου καθώς το εμφυτευμένο αυτί ωριμάζει.

Η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς με μικρωτία, μια συγγενή παραμόρφωση του αυτιού όπου το εξωτερικό αυτί δεν αναπτύσσεται σωστά. Υπάρχουν ελπίδες ότι η τεχνολογία μπορεί κάποια μέρα να αντικαταστήσει την τρέχουσα θεραπεία, η οποία εμβολιάζει χόνδρους από τα πλευρά του ασθενούς ή χρησιμοποιεί συνθετικό υλικό για την ανακατασκευή του εξωτερικού αυτιού.

"Δεν είναι μόνο μια θεραπεία που δεν έχετε ξαναδεί, αλλά είναι φτιαγμένη με μια τεχνολογία που δεν έχετε ξαναδεί. Ακόμα και εμφυτεύματα κατασκευασμένα από ιστούς γενικά, απλώς δεν υπάρχουν τόσα πολλά στην αγορά ή ακόμα και σε κλινικές δοκιμές", δήλωσε ο Lawrence Bonassar, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Λέγεται ότι στις ΗΠΑ μόνο γεννιούνται 1.500 μωρά με μικρωτία κάθε χρόνο. Η 3DBio Therapeutics δήλωσε στους New York Times ότι ευελπιστεί μελλοντικά η τεχνολογία της να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπως μύτες, στροφικά πέταλα και μετέπειτα σε πιο περίπλοκα όργανα όπως συκώτια και νεφρά.