Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού είναι γεγονός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία ιατρική καινοτομία
18 Νοεμβρίου 2023 10:05
Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού είναι γεγονός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία ομάδα χειρουργών στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση ενός ολόκληρου ματιού, σε μία επέμβαση η οποία χαρακτηρίζεται ως ιατρική καινοτομία. Παρόλη την επιτυχία της επέμβασης, παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα θα μπορέσει να δει με το νέο του μάτι.

Το χειρουργείο περιλάμβανε την αφαίρεση ενός τμήματος του προσώπου του δότη και ολόκληρο τον αριστερό οφθαλμό, συμπεριλαμβανομένου του οπτικού νεύρου και των αιμοφόρων αγγείων. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στον Aaron James, έναν 46χρονο εργαζόμενο στο ηλεκτρικό δίκτυο του Arkansas, ο οποίος επιβίωσε από μία ηλεκτροπληξία 7.200 volt τον Ιούνιο του 2021. Ο James υπέστη εκτεταμένους τραυματισμούς στο χέρι, τη μύτη, τα χείλη, τα μπροστινά του δόντια, το σαγόνι, το αριστερό μάγουλο και την ολική απώλεια του αριστερού του ματιού.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο NYU Langone Health το οποίο εξειδικεύεται σε μεταμοσχεύσεις προσώπου και το χειρουργείο διήρκησε 21 ολόκληρες ώρες. Η μεταμόσχευση ενός ολόκληρου ματιού είναι το ιερό δισκοπότηρο των χειρούργων, με τους ερευνητές να έχουν σημειώσει μερική επιτυχία σε ζώα έως τώρα, αποκαθιστώντας μερικώς την όρασή τους. Μέχρι αυτήν την επέμβαση, δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ σε ζωντανό άνθρωπο.

Μετά την επέμβαση, το νέο μάτι του James εμφανίστηκε αρκετά υγιές, με πλήρη παροχή αίματος, σταθερή πίεση, ενώ παράγει και ηλεκτρικά σήματα παρόλο που ο James δεν μπορεί ακόμα να δει.

Πρόκειται για την πέμπτη μεταμόσχευση προσώπου που δέχεται ο James.

Μπορώ να μυρίσω ξανά, να φάω ξανά και να έχω γεύση. Για πρώτη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο μπορώ να φιλήσω τη γυναίκα μου. Μπορώ να βγω έξω και να μη φοράω μάσκα για να κρύβομαι. Ακόμα κι αν δεν καταφέρω να δω, είναι μία αρχή και οι γιατροί μπορούν να μάθουν κάτι χρήσιμο για τον επόμενο ασθενή.

Δεδομένου πως η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου και ο James δεν έχει ανακτήσει την όρασή του από το αριστερό μάτι ακόμα, μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει τελικά κάτι τέτοιο. Ωστόσο οι γιατροί δεν το αποκλείουν. Χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών για να υποβοηθήσουν την αποκατάσταση των νεύρων.

Κάνουμε μεγάλη πρόοδο στις θεραπείες για την αποκατάσταση του οπτικού νεύρου η οποία θα συνοδεύει τη μεταμόσχευση οφθαλμού. Αυτές οι θεραπείες θα επιτρέψουν στο μόσχευμα να συνδεθεί με τον εγκέφαλο και να αποκαταστήσει την όραση σε τυφλούς ασθενείς παγκοσμίως.