58χρονος γίνεται ο δεύτερος άνθρωπος που δέχεται μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι

Προχωρά η ξενομεταμόσχευση
25 Σεπτεμβρίου 2023 10:43
58χρονος γίνεται ο δεύτερος άνθρωπος που δέχεται μεταμόσχευση καρδιάς από γουρούνι

Ένας 58χρονος Αμερικανός έγινε ο δεύτερος άνθρωπος που δέχεται μεταμόσχευση με μία γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου. Η μεταμόσχευση οργάνων ζώων σε ανθρώπους ονομάζεται ξενομεταμόσχευση και υπόσχεται να προσφέρει λύση στη χρόνια έλλειψη δωρεάς ανθρώπινων μοσχευμάτων.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε από το University of Maryland School of Medicine. Η πρώτη μεταμόσχευση είχε πραγματοποιηθεί από το ίδιο πανεπιστήμιο και ήταν επιτυχής, ωστόσο ο ασθενής πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση λόγω “πολλαπλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κακής κατάστασης της υγείας του πριν το χειρουργείο”.

Αυτή τη φορά, ο ασθενής Lawrence Faucette δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στις λίστες μεταμοσχεύσεων λόγω προϋπαρχουσας αγγειακής ασθένειας και περιπλοκές εσωτερικής αιμορραγίας. Χωρίς την πειραματική μεταμόσχευση, ο απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πατέρας δύο παιδιών ήταν καταδικασμένος.

Η μοναδική μου ελπίδα είναι η καρδιά του χοίρου, την ξενομεταμόσχευση. Τουλάχιστον τώρα έχω ελπίδα, έχω μία ευκαιρία.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής και ο Faucette αναπνέει χωρίς μηχανική βοήθεια, ενώ και η καρδιά του λειτουργεί κανονικά χωρίς μηχανική υποστήριξη. Λαμβάνει συμβατική θεραπεία για να μην αποβάλλει το μόσχευμα, καθώς και μία νέα θεραπεία αντισωμάτων για να αποτρέψει το σώμα του από το να καταστρέψει το νέο όργανο.

Οι ξενομεταμοσχεύσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες επειδή το ανοσοποιητικό του ασθενούς επιτίθεται στο ξένο όργανο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να παρακάμψουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας όργανα από γενετικά τροποποιημένους χοίρους.

Οι χοίροι είναι ιδανικοί δότες για τους ανθρώπους, λόγω του μεγέθους των οργάνων τους, της γρήγορης ανάπτυξής τους και του γεγονότος πως ήδη εκτρέφονται ως πηγή τροφής.