Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του James Webb Space Telescope

Μάθαμε πότε θα κυκλοφορήσει το υλικό
02 Ιουνίου 2022 09:58
Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες έγχρωμες εικόνες του James Webb Space Telescope

Έχουν περάσει περίπου έξι μήνες από την εκτόξευση του εξαιρετικά προηγμένου και απίστευτα σημαντικού για την επιστημονική κοινότητα James Webb Space Telescope. Τώρα, λοιπόν, έφτασε η ώρα να δούμε τις πρώτες έγχρωμες εικόνες που τραβήχτηκαν με το εν λόγω τηλεσκόπιο.

Αναλυτικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε και επίσημα πως θα κυκλοφορήσει σε συνεργασία με τη NASA και την  Καναδική Διαστημική Υπηρεσία τις πρώτες πλήρως έγχρωμες εικόνες, καθώς και φασματοσκοπικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί από το Webb στις 12 Ιουνίου. Έτσι, έπειτα από μια χρονοβόρα περίοδο προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς για την βαθμονόμηση των αισθητήρων, την σωστή περιστροφή των καθρεφτών και όλες τις άλλες απαραίτητες διαδικασίες, σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα θα δούμε μερικές ανεπανάληπτες εικόνες του κόσμου.

Μιλώντας σχετικά, ο αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος, Eric Smith, δήλωσε:

Η κυκλοφορία των πρώτων έγχρωμων εικόνων του Webb θα προσφέρει μια μοναδική στιγμή για όλους μας να σταματήσουμε και να θαυμάσουμε μια θέα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ η ανθρωπότητα. Αυτές οι εικόνες θα είναι το αποκορύφωμα δεκαετιών αφοσίωσης, ταλέντου και ονείρων — αλλά θα είναι επίσης μόνο η αρχή.

Να θυμίσουμε πως το JWST θα μπορεί να απεικονίσει αντικείμενα 100 φορές πιο σκοτεινά από αυτά που μπορούσε να δει το Hubble. Συγκεκριμένα, έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί το αχνό φως των πρώιμων άστρων του σύμπαντος, έως και 13.8 δισεκατομμυρίων ετών.

Η εκτόξευσή του πραγματοποιήθηκε επιτυχώς τον Δεκέμβριο με τον Ariane 5 πύραυλο της Arianspace και πλέον έχει φτάσει στον τελικό προορισμό του, στο δεύτερο σημείο Lagrange, μία σταθερή τροχιά γύρω από τον Ήλιο η οποία ακολουθεί την τροχιά της Γης από απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε τις πρώτες του εικόνες και μία…selfie, ενώ μπορείτε να διαβάσατε αναλυτικά για τα πολύπλοκα συστήματά και το σκοπό του, πατώντας εδώ.