Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να σκανάρει τα ιδιωτικά σας μηνύματα

Για ενδείξεις κακοποίησης παιδιών
12 Μαΐου 2022 09:42
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να σκανάρει τα ιδιωτικά σας μηνύματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε έναν αμφιλεγόμενο νέο νόμο στο όνομα της προστασίας των παιδιών. Ο νόμος θα υποχρεώνει τις τεχνολογικές εταιρίες να ελέγχουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών για δείγματα κακοποίησης παιδιών ή συμπεριφορές αποπλάνησής τους. Η πρόταση μοιάζει με τα σχέδια της Apple (CSAM) από πέρυσι τα οποία “έβαλε στον πάγο” λόγω αντιδράσεων, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιο αδιάκριτα από αυτά της Apple.

Το έγγραφο αυτό είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω δει ποτέ. Περιγράφει τον πιο εξεζητημένο μηχανισμό μαζικής παρακολούθησης που έχει εφαρμοστεί, πέρα από την Κίνα και την Σοβιετική Ένωση. Και δεν υπερβάλλω. – Matthew Green, καθηγητής κρυπτογραφίας στο John Hopkins

Πρόκειται για μια ξεδιάντροπη γενική παρακολούθηση, ακατάλληλη για κάθε ελεύθερη δημοκρατία. – Jan Penfrat, European Digital Rights

Κάθε πάροχος online υπηρεσιών υπό αυτόν το νόμο θα υποχρεούται όταν λαμβάνει μία εντολή παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σκανάρει όλα τα μηνύματα του χρήστη για να βρει δείγματα κακοποιητικής συμπεριφοράς προς παιδιά ή συμπεριφοράς που υποδεικνύει προσπάθεια αποπλάνησής τους. Οι ασαφείς προϋποθέσεις υπό τις οποίες τα κράτη-μέλη θα εκδίδουν αυτές τις διαταγές, αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για μια γενικευμένη παρακολούθηση μεμονωμένων χρηστών ή ομάδων.

Μάλιστα, ειδικοί ασφαλείας χαρακτήρισαν το νόμο ως “το τέλος της κρυπτογράφησης από άκρη σε άκρη”.

Υπήρξε αναστάτωση όταν η Apple πρότεινε κάτι παρόμοιο για να βρίσκει CSAM περιεχόμενο. Αλλά αν εισάγεις την ασάφεια και τα σενάρια όπου το περιεχόμενο είναι περίπλοκο, κάτι στο οποίο τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι ξεκάθαρα αναξιόπιστα, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Κοιτάξτε μόνο πόσο αναξιόπιστα είναι τα φίλτρα spam. Υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια στο mail μας αλλά πόσοι από εμάς λαμβάνουμε ακόμα spam στα emails μας και χάνουμε κανονικά emails; Αυτό δείχνει τους περιορισμούς αυτών των τεχνολογιών. Η όλη πρόταση βασίζεται σε υποχρεωτική, τεχνικά ανέφικτη αν όχι αδύνατη τεχνολογία.