Επιστήμονες φέρνουν στο VR και τις στοματικές δονήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Και το πρώτο παράδειγμα είναι πραγματικά άβολο
09 Μαΐου 2022 13:23
Επιστήμονες φέρνουν στο VR και τις στοματικές δονήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα headsets εικονικής πραγματικότητας ήδη προσφέρουν μια τρομερά immersive εμπειρία, αφού πανεύκολα ο χρήστης μπορεί να ξεχαστεί και να πιστέψει έστω και στιγμιαία πως βρίσκεται σε έναν ψηφιακό κόσμο. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να αναβαθμίσει την εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που είναι ικανό να προσφέρει ένα Oculus Quest 2 headset, προσθέτοντας απτική ανάδραση για δονήσεις στο στόμα του χρήστη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το Future Interfaces Group του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον που έχει έδρα το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, στις ΗΠΑ, αναβάθμισε με μετατροπείς υπερήχων το headset της Meta, οι οποίοι είναι στραμμένοι προς το στόμα του χρήστη. Αυτό το hardware μπορεί να παράξει υπερηχητικά κύματα, τα οποία προσομοιώνουν διάφορες αισθήσεις. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να νιώσεις διάφορες δονήσεις ή κινήσεις ολίσθησης στα χείλη του και στην τριγύρω περιοχή, καθώς και παλμούς. Όλα αυτά σε διάφορες εντάσεις και ταχύτητες, δίνοντας στην ομάδα τη δυνατότητα να προσομοιώσει ένα εύρος εμπειριών, όπως για παράδειγμα από το να σε φυσάει άνεμος...μέχρι το να σε περπατάει αράχνη.

Ναι, καλά διαβάσατε. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να δοκιμάσετε πως είναι να περπατάει αράχνη στο στόμα σας, αλλά δεν έχετε εύκαιρη κάποια πραγματική αράχνη για να τοποθετήσετε στο πρόσωπό σας, οι επιστήμονες του Κάρνεγκι Μέλον σάς δίνουν τη λύση.

Το παράδειγμα με τις αράχνες δεν είναι τυχαίο, αφού αυτό χρησιμοποιήθηκε στο επίσημο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο και το οποίο ακολουθεί παρακάτω. Για την ιστορία, υπήρξαν και πιο φιλόξενα demos, όπως μια προσομοίωση τρεχούμενου νερού ή ένα που έκανε τον χρήστη να αισθάνεται σα να πίνει καφέ σε VR.