Η "Σκιά του Θανάτου" είναι ο μεγαλύτερος μεγαράπτορας που έζησε ποτέ

Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα στην Αργεντινή
09 Μαΐου 2022 09:49
Η "Σκιά του Θανάτου" είναι ο μεγαλύτερος μεγαράπτορας που έζησε ποτέ

Οι μεγαράπτορες είναι γένος ενός μεγάλου σαρκοφάγου δεινοσαύρου της κατηγορίας των θηριόποδων, που έζησαν στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο. Τώρα, παλαιοντολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του κορυφαίου θηρευτή αυτού του είδους. Ο Maip macrothorax όπως ονομάστηκε, έχει μήκος 10 μέτρων από την ουρά ως τη μύτη, κάτι που τον κάνει το μεγαλύτερο μεγαράπτορα που έχει ανακαλυφθεί. Έζησε πριν 70 εκατομμύρια χρόνια στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, σε αυτό που τότε ήταν τροπικά δάση στην Αργεντινή, πριν οι Άνδεις και οι παγετώνες σχηματίσουν αυτό που αποκαλούμε σήμερα Παταγονία.

4

Το πρώτο συνθετικό του ονόματός του προέρχεται από ένα κακό μυθολογικό πλάσμα των ιθαγενών Aonikenk, που σχετιζόταν με τη “σκιά του θανάτου που σκοτώνει με παγωμένο άνεμο” στην οροσειρά των Άνδεων. Το δεύτερο συνθετικό αναφέρεται στο τεράστιο στήθος του δεινοσαύρου που είχε πλάτος 1.2 μέτρα.

Ο δεινόσαυρος είχε δύο κυρτά, αιχμηρά νύχια σε κάθε χέρι, με το κάθε νύχι να φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα χρησιμοποιούσε για να γραπώνει τη λεία του. Η ανασκαφή έφερε στο φως απολιθώματα από τα πλευρά, την ουρά, τα χέρια, το γοφό και τη σπονδυλική στήλη.

Ο Maip ήταν τελικά ένας από τους τελευταίους μεγαράπτορες που περπάτησαν στη Γη, πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ είναι και ο μοναδικός μεγαράπτορας που έχει βρεθεί τόσο νότια.

Tags: