Επέστρεψε στη Γη με ασφάλεια η πρώτη ιδιωτική αποστολή στον ISS (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η αποστολή Ax-1 προσθαλασσώθηκε με επιτυχία
26 Απριλίου 2022 10:43
Επέστρεψε στη Γη με ασφάλεια η πρώτη ιδιωτική αποστολή στον ISS (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από 15 μέρες παραμονής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι τρεις επιχειρηματίες και ο πρώην αστροναύτης της NASA επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη, ολοκληρώνοντας επιτυχώς την αποστολή Ax-1, την πρώτη ιδιωτική αποστολή στον ISS.

Η αποστολή ήταν η πρώτη επανδρωμένη της Axiom Space και το κάθε εισιτήριο για μία θέση στην κάψουλα της SpaceX κόστισε $55 εκατομμύρια. Η Axiom Space συνεργάστηκε με την SpaceX για αυτήν την αποστολή και τη θεωρεί ως προπομπό για τις αποστολές που θα στέλνει ανθρώπους στους δικούς της διαστημικούς σταθμούς στο μέλλον.

Το αρχικό σχέδιο ήταν το πλήρωμα της Ax-1 να παραμείνει μόλις 8 ημέρες στον ISS πραγματοποιώντας 25 επιστημονικά πειράματα. Ωστόσο η επιστροφή τους καθυστέρησε από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της Florida, όπου θα προσθαλασσωνόταν η κάψουλα. Έτσι, το πλήρωμα κατέληξε να παραμείνει στο σταθμό, μία εβδομάδα παραπάνω.

Το ταξίδι επιστροφής διήρκησε 16 ώρες και η κάψουλα προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια στον Ατλαντικό ωκεανό έξω από τις ακτές του Jacksonville, στις 20:06 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα. Το πλήρωμα έφερε μαζί του περίπου 90 κιλά προμηθειών και επιστημονικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων δειγμάτων για τη NASA.