Αναγνωρίστηκαν δύο βασικές αιτίες της εξαφάνισης των εντόμων

Τεράστιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον
25 Απριλίου 2022 10:58
Αναγνωρίστηκαν δύο βασικές αιτίες της εξαφάνισης των εντόμων

Πολλές φορές μπορεί μερικά από αυτά να τα σιχαινόμαστε ή να τα φοβόμαστε, τα έντομα όμως είναι η κινητήρια δύναμη του πλανήτη μας. Βάζουν τροφή στο τραπέζι μας μέσω της επικονίασης και της ανακύκλωσης των θρεπτικών συστατικών, διασπούν τα οργανικά απορρίμματα και αποτελούν τροφή για πολλά ζώα. Τουλάχιστον 87 κύριες καλλιέργειες του ανθρώπου εξαρτώνται από αυτά, η ζωή τους όμως στον πλανήτη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Τώρα, μία νέα μελέτη έρχεται να αναγνωρίσει πώς οι ανθρώπινες παρεμβάσεις οδηγούν σε εξαφάνιση πολλών εντόμων, από σκαθάρια μέχρι μύγες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα των πληθυσμών και της βιοποικιλότητας των εντόμων σε 6.000 διαφορετικές τοποθεσίες παγκοσμίως, ερευνητές του University College London μελέτησαν τις αλλαγές στην πάροδο 20 ετών, βάσει δύο παραγόντων, της αγροτικής δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Βρήκαν λοιπόν πως οι μεγαλύτερες πτώσεις στους πληθυσμούς των εντόμων και οι μεγαλύτερες πτώσεις την ποικιλία ειδών, συνέβαιναν σε περιοχές με εντονότερη αγροτική δραστηριότητα και ταυτόχρονα με μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασιών τα τελευταία 20 χρόνια. Ωστόσο, σε περιοχές όπου το φυσικό περιβάλλον παρέμενε άθικτο κατά 3/4, η πτώση στον πληθυσμό των εντόμων ήταν μόνο 7% και στα είδη 5%, τη στιγμή που στις περιοχές που το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε μόνο το 1/4 της περιοχής, η πτώση ήταν 63% και 61% αντίστοιχα.

Η προσεκτική διαχείριση των αγροτικών περιοχών, όπως η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος κοντά στα χωράφια, μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της επιβίωσης των εντόμων.

Η τροπική ζώνη και η Μεσόγειος πλήττεται πιο σκληρά, αφού οι αυξημένες θερμοκρασίες και η διατάραξη του φυσικού περιβάλλοντος αποδεικνύεται υπερβολική για να τη διαχειριστούν τα έντομα. Οι ερευνητές προτείνουν μείωση της έντασης της αγροτικής δραστηριότητας διαφοροποιώντας τους τύπους καλλιεργειών που υπάρχουν σε μία περιοχή, χρησιμοποιώντας λιγότερα παρασιτοκτόνα και λιπάσματα. Έτσι, τα έντομα θα μπορούν να βρουν καταφύγιο με ζεστό καιρό και θα έχουν αρκετή τροφή και άλλους πόρους για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που χρειαζόμαστε.

Με περίπου 5.5 εκατομμύρια είδη, τα έντομα αποτελούν σχεδόν το μισό όλων των ζωντανών πλασμάτων στη Γη. Είναι η μεγαλύτερη μάζα ζωής που γνωρίζουμε στο σύμπαν και το τρομακτικό είναι πως ακόμα δε γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό έχουμε διαταράξει αυτήν την ισορροπία της ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.