Μυρμήγκια της φωτιάς εισβάλουν στην Ευρώπη

Προειδοποιούν οι επιστήμονες
17 Σεπτεμβρίου 2023 08:10
Μυρμήγκια της φωτιάς εισβάλουν στην Ευρώπη

Τα μυρμήγκια της φωτιάς (Solenopsis Invicta) προέρχονται από τη Νότια Αμερική και είναι ένα εξαιρετικά επεκτατικό είδος, το οποίο έχει προκαλέσει περιβαλλοντικές ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πολλά κράτη. Τώρα, τα περιβόητα αυτά μυρμήγκια εντοπίστηκαν στη Σικελία και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως σύντομα θα επεκταθούν σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.

Αυτά τα μυρμήγκια έχουν ένα δηλητηριώδες δάγκωμα και επειδή κινούνται σε πληθυσμούς μισού εκατομμυρίου, μπορούν εύκολα να επιτεθούν και να κατατροπώσουν λεία πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτά. Καθώς οι αποικίες τους μεγαλώνουν, εξαφανίζουν ζώα και φυτά. Στην Αυστραλία έχουν ξεπεράσει την περιβαλλοντική καταστροφή που κάνουν τα αιλουροειδή, τα αγριόσκυλα, οι αλεπούδες και οι βάτραχοι μαζί.

Το S. Invicta είναι ένα από τα χειρότερα είδη εισβολέων. Μπορεί να επεκταθεί ανησυχητικά γρήγορα. Ήταν μεγάλη έκπληξη που τα βρήκαμε στην Ιταλία, αλλά ξέραμε πως θα έρθει αυτή η μέρα.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η εξάπλωση των μυρμηγκιών της φωτιάς είναι αναπόφευκτη και τα προηγούμενα χρόνια έχουν εμφανιστεί σε Μεξικό, ΗΠΑ, Κίνα, Ταΐβάν, Αυστραλία, Ιαπωνία και Φιλιππίνες. Φτάνουν σε νέα μέρη συνήθως μέσω μετακίνησης εμπορευμάτων. Αν καταφέρουν να φτάσουν σε ένα λιμάνι, μπορούν να επεκταθούν κατά χιλιόμετρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές στη Σικελία εντόπισαν 88 φωλιές κοντά σε έναν ποταμό και οι αποικίες ήδη είχαν χιλιάδες μυρμήγκια η κάθε μία. Παραμένει άγνωστο πώς έφτασαν εκεί αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται ένα κοντινό λιμάνι σε απόσταση 13 χιλιομέτρων. Μάλιστα οι ντόπιοι είπαν στους ερευνητές πως υπάρχουν τσιμπήματα από αυτά τα μυρμήγκια από το 2019, κάτι που σημαίνει πως έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό επειδή επειδή πολλές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Ρώμη, έχουν μεγάλα λιμάνια που μπορούν να επιτρέψουν στα μυρμήγκια να επεκταθούν γρήγορα σε περισσότερες χώρες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Current Biology.