Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πείραμα με πτώματα σε βαλίτσες στην Αυστραλία

Ποιος ο λόγος όμως;
02 Σεπτεμβρίου 2022 11:06
Σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πείραμα με πτώματα σε βαλίτσες στην Αυστραλία

Η απόθεση θυμάτων δολοφονιών σε βαλίτσες, πορτ-μπαγκάζ, ψυγεία και καταψύκτες από τους θύτες, δυστυχώς είναι μία πολύ πιο κοινή πρακτική από όσο φαντάζεστε. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν η ανακάλυψη δύο πτωμάτων παιδιών σε βαλίτσες στη Νέα Ζηλανδία πριν λίγες μέρες.

Η τακτική αυτή συνηθίζεται σε εγκλήματα που δεν είναι προμελετημένα, ως μία εύκολη λύση για τους θύτες, αφού είναι εύκολα προσβάσιμες, μετακινούνται επίσης εύκολα και είναι αρκετά μεγάλες για να χωρέσουν ένα ανθρώπινο σώμα. Η απόκρυψη του πτώματος σε βαλίτσα δίνει τη δυνατότητα στο θύτη να μετακινήσει το πτώμα μέχρι να βρει ένα άλλοθι, ενώ οι συνθήκες μέσα στη βαλίτσα περιπλέκουν την αποσύνθεση.

Η έρευνα τέτοιων υποθέσεων είναι δύσκολη επειδή οι συνθήκες μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καθυστερούν ή εμποδίζουν εντελώς ένα σημείο-κλειδί της αποσύνθεσης, την έλευση των εντόμων. Με τη μελέτη των εντόμων μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος θανάτου, ίσως και η τοποθεσία της δολοφονίας και η αιτία θανάτου. Σε ένα ανοιχτό περιβάλλον, τα έντομα θα αποθέσουν αυγά στις οπές και στα τραύματα του πτώματος, τα οποία όταν εκκολαφθούν θα αρχίσουν να καταβροχθίζουν το πτώμα. Ένα πτώμα σε μία βαλίτσα αλλάζει τα δεδομένα και οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα δεν έχουν μελετηθεί ακόμα πλήρως. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει χώρα μόνο δύο πιλοτικές μελέτες.

Τώρα, σε μία κρυφή τοποθεσία στη δυτική Αυστραλία, επιστήμονες έχουν τοποθετήσει σχεδόν 70 πτώματα θνησιγενών χοίρων που προσομοιώνουν ανθρώπινα πτώματα, σε βαλίτσες και κάδους σκουπιδιών για να μελετηθεί με ακρίβεια η αποσύνθεση σε αυτές τις συνθήκες. Κάποια έντομα φαίνεται έως τώρα πως βρίσκουν τρόπο να μπουν στις βαλίτσες, ίσως μέσα από το κενό του φερμουάρ. Τα αποτελέσματα θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες στους ερευνητές εγκλημάτων.

Όργανα παρακολουθούν θερμοκρασία, υγρασία και βροχόπτωση, τόσο έξω όσο και μέσα στα δοχεία. Το πείραμα ξεκίνησε στις αρχές του έτους και θα ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ τα πρώτα δεδομένα θα παρουσιαστούν στο μεγαλύτερο συνέδριο εγκληματολογικής επιστήμης το Φεβρουάριο του 2023.