Μυστηριώδης σαρκοφάγος βρέθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Θάφτηκε 19 μέτρα κάτω από το έδαφος και σύντομα θα ξεκλειδώσουν τα μυστικά της
17 Απριλίου 2022 10:16
Μυστηριώδης σαρκοφάγος βρέθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια μυστηριώδης σαρκοφάγος ανακαλύφθηκε κάτω από την Παναγία των Παρισίων τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια των εργασιών μετά την καταστροφή του εμβληματικού καθεδρικού ναού της πόλης.

Ανάμεσα σε θαμμένους θησαυρούς βρέθηκε αυτή η σαρκοφάγος από μόλυβδο περίπου 19 μέτρα κάτω από το έδαφος, έχει ύψος 1.95 μέτρα και φάρδος 48 εκατοστά. Εδώ και καιρό οι επιστήμονες την εξετάζουν για να δουν σε ποιον ανήκει, το φύλο και την κατάσταση της υγείας του πριν καταλήξει. 

Οι πρώτες ενδείξεις τους ανέφεραν ότι προέρχεται από τον 14ο αιώνα αν και βρέθηκε σε χώρο που υπήρχε σύστημα θέρμανσης του 19ου αιώνα, ενώ τονίζουν πως λόγω του τρόπου ταφής θα ανήκε στην ελίτ της εποχής. 

Τώρα όμως το γαλλικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει τη σαρκοφάγο και να μάθουν όσα περισσότερα μυστικά της μπορούν αν όχι όλα. H ανακάλυψη αυτή σύμφωνα με τους Γάλλους αρχαιολόγους δεν αντιμετωπίζεται ως ένα αρχαιολογικό εύρημα αλλά ως μια σωρός για αυτό και υπάρχουν ειδικοί νόμοι που εφαρμόζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από την Τρίτη έχει μεταφερθεί σε μια ασφαλής αλλά άγνωστη τοποθεσία -όπως προβλέπει ο νόμος- έως ότου μεταφερθεί στο ινστιτούτο της Τουλούζ για περαιτέρω ανάλυση. 

Πάντως με μια μικροκάμερα οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να δουν ένα μέρος από το εσωτερικό της σαρκοφάγου και είδαν το πάνω μέρος του σκελετού, ένα μαξιλάρι με φύλλα και τρίχες μαλλιών. 

Τέλος δεν έχει αποφασιστεί εάν η σαρκοφάγος επιστρέψει στην Παναγία των Παρισίων όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασής της.