Εκτοξεύθηκε η πρώτη πλήρως ιδιωτική αποστολή για τον ISS (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Αναμένεται να προσδεθεί το μεσημέρι
09 Απριλίου 2022 09:15
Εκτοξεύθηκε η πρώτη πλήρως ιδιωτική αποστολή για τον ISS (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

Η Axiom Space εκτόξευσε σε συνεργασία με την SpaceX και τη NASA, την πρώτη αποστολή στον ISS όπου ολόκληρο το πλήρωμα είναι απλοί πολίτες. Ο διοικητής είναι ο πρώην αστροναύτης της NASA, Michael Lopez-Alegria και οι υπόλοιποι είναι τρεις επιχειρηματίες, οι Larry Connor, Eytan Stibbe και Mark Pathy. Η αποστολή είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν και ονομάζεται Axiom Mission 1 ή Ax-1 για συντομία.

Το πλήρωμα εκτοξεύθηκε από το Kennedy Space Center με τον Falcon 9 πύραυλο της SpaceX. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, η Dragon κάψουλα αποκολλήθηκε και συνέχισε τη διαδρομή της για τον ISS, ενώ ο Falcon 9 επέστρεψε και προσνηώθηκε στην αυτόνομη φορτηγίδα A Shortfall of Gravitas.

Οι τέσσερις άντρες πλήρωσαν $55 εκατομμύρια για κάθε εισιτήριο, το οποίο περιλαμβάνει την παραμονή τους στον ISS για οχτώ ημέρες. Όπως τονίζει η Axiom Space, η αποστολή δεν πρέπει να θεωρείται διαστημικός τουρισμός όπως οι πτήσεις της Blue Origin και της Virgin Galactic, καθώς κατά την παραμονή τους θα πραγματοποιήσουν διάφορα επιστημονικά πειράματα.

Η διαφορά είναι πως οι δικοί μας επιβάτες δε θα αιωρούνται εδώ και κει για οχτώ μέρες τραβώντας φωτογραφίες από τα παράθυρα. Έχουμε ένα πολύ εντατικό και επιστημονικό χρονοδιάγραμμα για αυτούς.

Η Dragon κάψουλα αναμένεται να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σήμερα στις 13:45 ώρα Ελλάδος και οι τέσσερις άντρες αναμένεται να μπουν στον ISS στις 17:05.

Η Axiom Space έχει συμβόλαιο με τη NASA για να κατασκευάσει το πρώτο εμπορικό κομμάτι του σταθμού μέχρι το 2024, το SEE-1, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα μικρό γήπεδο και ένα στούντιο κινηματογραφικών γυρισμάτων. Θα υπάρξουν προσθήκες στο SEE-1 για τη δημιουργία του Axiom Station και μέχρι το 2028 θα αποσυνδεθεί από τον ISS και θα λειτουργεί ανεξάρτητα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:30

Στις 15:30 η Dragon κάψουλα προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στις 17:20 οι επτά αστροναύτες του ISS υποδέχθηκαν το πλήρωμα της Dragon κάψουλας με το οποίο θα περάσουν μαζί τις επόμενες 8 ημέρες.