Το New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα

Για πρώτη φορά φωτογραφίες και ακριβείς μετρήσεις
14 Ιουλίου 2015 07:20
Το New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα

Δέστε τις ζώνες σας – το New Horizons έφτασε στο σύστημα του Πλούτωνα” δήλωσε ο Alan Stern, επικεφαλής της αποστολής του New Horizons, του διαστημικού σκάφους που για πρώτη φορά πλησίασε τον πλανήτη-νάνο. Η ιστορική στιγμή έφτασε μετά από 9 χρόνια και 4.8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και το New Horizons βρίσκεται ήδη στο σύστημα του Πλούτωνα, ενώ σήμερα αναμένεται να πλησιάσει στα 12.500 χιλιόμετρα.

Το New Horizons έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον πλανήτη-νάνο… το μέγεθος του, καθώς οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δεν μπορούσαν να ήταν ακριβείς λόγω της ομιχλώδους ατμόσφαιρας του. Η NASA ανακοίνωσε το πρωί πως ο Πλούτωνας έχει 2.370 χιλιόμετρα διάμετρο, με απόκλιση 20 μέτρων. Έχει επίσης ένα παγωμένο πόλο, ο οποίος αποτελείται από παγωμένα αέρια μεθανίου και υδρογόνου.

Αυτά που αναμένεται να αποκαλυφθούν είναι αν τελικά ο Πλούτωνας έχει υπόγειο ωκεανό, η σύσταση της ατμόσφαιράς του και μυστήριες μορφολογίες του εδάφους, όπως η τεράστια μαύρη περιοχή στον ισημερινό και η επίσης τεράστια λευκή επιφάνεια στο σχήμα καρδιάς.

Η NASA εδώ και εβδομάδες δίνει φωτογραφίες του Πλούτωνα στη δημοσιότητα, αλλά η ανάλυση τους θα βελτιωθεί όσο το New Horizons πλησιάζει τον πλανήτη. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το livestream της NASA, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα.