Η Ρωσία διακόπτει τη συνεργασία της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η επιστήμη θα πληρώσει τα σπασμένα της πολιτικής
03 Απριλίου 2022 10:12
Η Ρωσία διακόπτει τη συνεργασία της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο Διευθυντής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, ανακοίνωσε πως η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας θα σταματήσει να συνεργάζεται με την NASA και άλλες δυτικές υπηρεσίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τονίζοντας πως η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο αφού αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ο σκοπός των κυρώσεων είναι να σκοτώσουν τη ρωσική οικονομία, να βυθίσουν τους ανθρώπους μας στην απόγνωση και την πείνα και να γονατίσουν τη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο πως δε θα επιτύχουν, αλλά οι προθέσεις είναι και αυτές ξεκάθαρες. Γι’ αυτό πιστεύω πως η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των συνεταίρων μας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και σε άλλα projects είναι δυνατή μόνο με την πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις άρση των παράνομων κυρώσεων.

Η Roscosmos θα καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της για τον τερματισμό της συνεργασίας με τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες στις ρωσικές αρχές. Η απόφαση αυτή πλήττει βαρύτατα το σημαντικό επιστημονικό έργο που συντελείται αδιάκοπα στον ISS και η μοίρα του σταθμού είναι άγνωστη καθώς βαδίζουμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Ο ISS είναι μία κοινοπραξία ΗΠΑ, Ρωσίας, Ε.Ε., Καναδά και Ιαπωνίας και υπήρξε λαμπρό παράδειγμα διεθνούς συνεργασίας. Ο μισός σταθμός όμως ανήκει στη Ρωσία, ενώ και τα συστήματα πρόωσής του βρίσκονται στο ρωσικό κομμάτι.