Για δωροδοκίες εκατομμυρίων κατηγορείται η Microsoft από πρώην manager

Κυρίως σε Μέση Ανατολή και Αφρική
26 Μαρτίου 2022 11:35
Για δωροδοκίες εκατομμυρίων κατηγορείται η Microsoft από πρώην manager

Η πλατφόρμα πληροφοριοδοτών Lioness δημοσίευσε μία καταγγελία του πρώην manager της Microsoft, Yasser Elabd, σύμφωνα με τον οποίο η Microsoft τον απέλυσε όταν ειδοποίησε τα κορυφαία στελέχη της εταιρίας για ένα περιβάλλον εργασίας όπου εργαζόμενοι, εργολάβοι και κυβερνητικά στελέχη εμπλέκονταν συχνά σε δωροδοκίες.

Ο Elabd εργάστηκε για τη Microsoft από το 1998 έως το 2018 και είχε τον έλεγχο ενός “κεφαλαίου επενδύσεων” για να κλείνει μακροπρόθεσμες συμφωνίες σε Μέση Ανατολή και Αφρική. Οι υποψίες του γιγαντώθηκαν όταν πρόσεξε ασυνήθιστες πληρωμές σε φαινομενικά ακατάλληλους συνεταίρους. Αφού ερεύνησε διαφορετικές περιπτώσεις, πίστεψε πως ήταν μία κοινή πρακτική.

Ισχυρίζεται πως αφού στηνόταν μία μεγάλου μεγέθους πώληση σε επιχειρηματικές οντότητες της περιοχής, μία “έκπτωση” εισαγόταν και η διαφορά των δύο ποσών μοιραζόταν μεταξύ αυτών που έκλεισαν τη συμφωνία, παίρνοντας τη λεγόμενη "μίζα".

Αυτός που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πλευρά του πελάτη θα έστελνε ένα email στη Microsoft ζητώντας έκπτωση, την οποία θα έπαιρνε, αλλά ο πελάτης θα πλήρωνε ολόκληρο το ποσό έτσι κι αλλιώς. Το ποσό της έκπτωσης τότε μοιραζόταν μεταξύ τους, των εργαζομένων της Microsoft που εμπλέκονταν στην κομπίνα, του συνεταίρου και αυτουνού που έπαιρνε τις αποφάσεις για την οντότητα που έκανε την αγορά – ο οποίος ήταν συχνά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Elabd έσωσε πολλά παραδείγματα τέτοιων συναλλαγών, μία από τις οποίες ανέφερε πως η Microsoft έδωσε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας έκπτωση $13.6 εκατομμυρίων η οποία δεν έφτασε ποτέ στο Υπουργείο.

Ο Elabd ισχυρίζεται πως αφού η διοίκηση της Microsoft αρνήθηκε να τον ακούσει και τον απέλυσε, επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το οποίο με τη σειρά του αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση. Η Microsoft προχώρησε στην παρακάτω δήλωση για το θέμα:

Είμαστε δεσμευμένοι να δραστηριοποιούμαστε με έναν υπεύθυνο τρόπο και πάντα ενθαρρύνουμε τον οποιονδήποτε να αναφέρει οτιδήποτε δει που μπορεί να παραβιάζει το νόμο, τις πολιτικές μας ή τα ηθικά στάνταρ μας. Θεωρούμε πως έχουμε ερευνήσει αυτές τις καταγγελίες στο παρελθόν, οι οποίες είναι πολλών ετών και τις έχουμε αντιμετωπίσει. Συνεργαστήκαμε με κυβερνητικές υπηρεσίες για να λύσουμε οποιαδήποτε θέματα. – Becky Lenaburg, Αντιπρόεδρος Microsoft

Tags: