Αμερική και Ευρώπη δίνουν τα χέρια για την υπερατλαντική μεταφορά δεδομένων

Προσύμφωνο για μια ανανεωμένη «Πλαίσιο Ασπίδας Απορρήτου ΕΕ/ΗΠΑ»
25 Μαρτίου 2022 22:44
Αμερική και Ευρώπη δίνουν τα χέρια για την υπερατλαντική μεταφορά δεδομένων

Όπως ανακοινώθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την ανανέωση του Πλαισίου Ασπίδας Απορρήτου ΕΕ/ΗΠΑ, το οποίο θα επιτρέπει εκ νέου την υπερατλαντική μεταφορά δεδομένων μεταξύ των δύο ηπείρων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προηγούμενη συμφωνία είχε σταματήσει το 2020, όταν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκφράσει τους προβληματισμούς του πως τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών δεν προστατευόντουσαν πλήρως από τη μαζική παρακολούθηση στις ΗΠΑ.

Σχετικά με τη νέα συμφωνία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:

Έχουμε καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για τις υπερατλαντικές ροές δεδομένων. Αυτό θα επιτρέψει προβλέψιμες και αξιόπιστες μεταφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, πρόσθεσε:

Η προστασία της ιδιωτικότητας και η ασφάλεια αποτελούν βασικά στοιχεία της ψηφιακής μου ατζέντας. Και, σήμερα, συμφωνήσαμε σε πρωτοφανή προστασία για την ιδιωτικότητα των δεδομένων και την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτή η νέα διάταξη θα ενισχύσει το Πλαίσιο Ασπίδας Απορρήτου ΕΕ/ΗΠΑ, θα προωθήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα βοηθήσει τις εταιρίες, μικρές και μεγάλες, να ανταγωνιστούν στην ψηφιακή οικονομία.

Για την ιστορία, η υπερατλαντική μεταφορά δεδομένων ήταν ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς της Αμερικής, σε βαθμό που το Meta είχε κάνει μέχρι και δημόσιες δηλώσεις σχετικά με ένα σενάριο που το Facebook και το Instagram, καθώς και άλλες υπηρεσίες του θα αποσύρονταν από την Ευρώπη!

Γενικά, τόσο με το GDPR, όσο και με άλλα σχετικά νομοσχέδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό της γύρω από τις εταιρίες και την άνευ κανόνων επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών. Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθεί πως η προσωρινή αυτή συμφωνία ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει τελικά το Digital Services Act (DMA), μια νομοθεσία που στοχεύει να χαλιναγωγήσει την εξουσία των γιγάντων της tech βιομηχανίας.