Το Μάτσου Πίτσου έχει τη λάθος ονομασία εδώ και έναν αιώνα

Ερευνητές αποκαλύπτουν την πραγματική του
24 Μαρτίου 2022 13:16
Το Μάτσου Πίτσου έχει τη λάθος ονομασία εδώ και έναν αιώνα

Το Μάτσου Πίτσου στο Περού είναι μία από τις πιο γνωστές αρχαιολογικές τοποθεσίες του κόσμου, νέα έρευνα όμως δείχνει πως εδώ και έναν αιώνα το αποκαλούμε με τη λάθος ονομασία.

Το 1911 ο Αμερικανός ιστορικός και εξερευνητής Hiram Bingham επισκέφθηκε τα αρχαία ερείπια των Ίνκας και ζήτησε από έναν ντόπιο αγρότη να γράψει την ονομασία της τοποθεσίας. Ο αγρότης έγραψε “Macho Pischo” και ο Hiram σημείωσε πως η λέξη όταν προφέρεται ακούγεται περισσότερο σαν “pecchu”. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία και το Machu Picchu πέρασε στα ιστορικά βιβλία και τους χάρτες.

Ωστόσο το ημερολόγιο του Bingham αποκαλύπτει πως ένας άλλος ντόπιος, ο Adolfo Quevedo αναφερόταν στα ερείπια ως “Huayna Picchu”. Λίγες μέρες αργότερα, ένας άλλος αγρότης ανέφερε πως υπήρχαν και άλλα ερείπια στην κορυφή του βουνού, αποκαλώντας τα με την ίδια ονομασία.

Ακόμα όμως και πριν ο Bingham ξεκινήσει την εξερεύνησή του, υπάρχει αναφορά από το 1904 από έναν άλλον εξερευνητή που αναφέρεται σε μία πόλη των Ίνκας που ονομάζεται Huayna Picchu. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε έγγραφα Ισπανών αποίκων που αναφερόταν στην αρχαία πόλη με τον ίδιο τρόπο, ενώ δεν υπάρχει κανένα προγενέστερο αρχείο που να αναφέρει το Machu Picchu.

Εν ολίγοις, ενώ ο Bingham λέει πως το όνομα των εξαιρετικών ερειπίων που δέχθηκαν την προσοχή του κόσμου “είχε χαθεί στις σκιές του παρελθόντος”, είναι μία παρηγοριά πως η συνεχιζόμενη έρευνα ξεκινά να φωτίζει αυτές τις σκιές και να παρέχει γνώση για την ονομασία και την ιστορία της πόλης.

Οι ερευνητές λοιπόν προτείνουν να αλλάξει η ονομασία του Machu Picchu σε Huayna Picchu ή σκέτο Picchu, μετά την ανάλυση των ιστορικών εγγράφων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nawpa Pacha.

Tags: