Η ESA κόβει τις σχέσεις με τη Roscosmos και ακυρώνει αποστολή στον Άρη

Προχωρά σε μελέτη για εκτόξευση χωρίς τη βοήθεια των Ρώσων
18 Μαρτίου 2022 09:52
Η ESA κόβει τις σχέσεις με τη Roscosmos και ακυρώνει αποστολή στον Άρη

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) αποφάσισε ομόφωνα να ακυρώσει την κοινή αποστολή της με την Roscosmos, στην οποία θα εκτόξευαν ένα rover για τον Άρη αργότερα μέσα στη χρονιά. Το συμβούλιο της ESA επικαλέστηκε “την τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία” και αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία.

Ως ένας διακρατικός οργανισμός που υποχρεούται να αναπτύξει και να εφαρμόσει διαστημικά προγράμματα που συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, αποδοκιμάζουμε έντονα τις ανθρώπινες απώλειες και τις τραγικές συνέπειες της επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας. Ενώ αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην επιστημονική εξερεύνηση του διαστήματος, η ESA συντάσσεται πλήρως με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τα Κράτη Μέλη.

Το rover το οποίο θα εκτοξευόταν, ονομάστηκε Rosalind Franklin και συναρμολογήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επρόκειτο να εκτοξευτεί με ρωσικό πύραυλο. Θα ταξίδευε στον Άρη με γερμανικό διαστημικό σκάφος και θα έφτανε στην επιφάνεια με ρωσικό lander. Προς το παρόν, το rover θα αποθηκευτεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα στο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρώπης, με το επόμενο παράθυρο εκτόξευσης βάσει των τροχιών Γης-Άρη να είναι το 2024. Η ESA μάλιστα ζήτησε μία μελέτη για το πώς μπορεί να προχωρήσει με την ExoMars αποστολή χωρίς την εμπλοκή της Roscosmos. Η NASA έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της να στηρίξει το project.

Το rover Rosalind Franklin είναι το δεύτερο στάδιο της ευρω-ρωσικής αποστολής. Το πρώτο σκέλος ήταν η εκτόξευση του Trace Gas Orbiter το 2016, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και μελετά την ατμόσφαιρά του. Θα αποτελούσε επίσης και το μέσο επικοινωνίας του Rosalind Franklin με τη Γη, όταν προσεδαφιζόταν το rover.

Το rover θα τρυπούσε την επιφάνεια στα δύο μέτρα βάθος για να ψάξει για σημάδια ζωής. Το κόστος της αποστολής είχε υπολογιστεί στο €1 δισεκατομμύριο, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τώρα, αν τελικά συνεχιστεί.