Χημικό εργαστήριο μινιατούρα ετοιμάζεται για τον Άρη

Στόχος του να ανιχνεύσει ίχνη ζωής
29 Μαΐου 2018 04:00
Χημικό εργαστήριο μινιατούρα ετοιμάζεται για τον Άρη

Ένα χημικό εργαστήριο μινιατούρα θα κουβαλήσει μαζί του το ExoMars Rover όταν φτάσει τον Κόκκινο Πλανήτη με αποστολή να ψάξει για ίχνη ζωής. Το μέγεθος αυτού χημικού εργαστηρίου θα είναι λίγο μεγαλύτερο από κουτί παπουτσιών και θα ονομάζεται Mars Organic Molecule Analyzer (MOMA). Μέσα του θα υπάρχει ένα φασματόμετρο μάζας το οποίο θα είναι σε θέση να εντοπίσει και να μελετήσει οργανικά μόρια και αμινοξέα που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν οι πρώτες ενδείξεις εξωγήινης ζωής.

ExoMars Rover είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της Ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscomos. Αυτή θα είναι η δεύτερη προσπάθεια και αποστολή για το ExoMars μιας και η πρώτη ήταν ανεπιτυχής επειδή το σκάφος συνετρίβη κατά την προσεδάφιση.

Ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε τους επιστήμονες, πέραν της σμίκρυνσης του εξοπλισμού, ήταν η κατασκευή και η μεταφορά του σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον. Αφού το παραμικρό ίχνος οργανικής ένωσης στους αισθητήρες του ExoMars θα μπορούσε να ακυρώσει τα ευρήματα της αποστολής. Η εκτόξευσή του θα πραγματοποιηθεί το 2020 από το κοσμοδρόμιο του Baikonur στο Καζακστάν.