Νέο ρεκόρ Γκίνες: Ελβετοί επιστήμονες υπολόγισαν πάνω από 62 τρις ψηφία του ‘π’

Και χρειάστηκαν πάνω από 100 ημέρες!
16 Μαρτίου 2022 14:59
Νέο ρεκόρ Γκίνες: Ελβετοί επιστήμονες υπολόγισαν πάνω από 62 τρις ψηφία του ‘π’

H 14η του Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της μαθηματικής σταθεράς π και έτσι το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσε αυτή τη Δευτέρα πως επιστήμονες από την Ελβετία κατάφεραν να υπολογίσουν το π με την μεγαλύτερη ακρίβεια που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, η νέα τιμή-ρεκόρ απαρτίζεται από 62,831,853,071,796 ψηφία, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του project Thomas Keller. Συνολικά, ο Keller και η ομάδα του πρόσθεσαν 12.8 δισεκατομμύρια νέα ψηφία στο π, σε σχέση με την μέχρι πρότινος υπολογισμένη τιμή του.

Η απόπειρα έγινε από το DAViS (Κέντρο για Ανάλυση Δεδομένων, Οπτικοποίηση και Προσομοίωση), ένα περιφερειακό κέντρο για έρευνα, βιομηχανικές λύσεις και εκπαίδευση που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης του Grisnos που βρίσκεται στο Chur της Ελβετίας.

Για να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός χρειάστηκαν 108 ημέρες και 9 ώρες, καθώς και ένας άκρως εντυπωσιακός υπολογιστής. Πιο αναλυτικά, η ομάδα συναρμολόγησε ένα σύστημα με δύο AMD EPYC επεξεργαστές των 32 πυρήνων ο καθένας, οι οποίοι ήταν εξοπλισμένοι με 1TB μνήμης RAM και 510 TB αποθηκευτικού χώρου!

Συνολικά χρειάστηκαν 38 σκληροί δίσκοι των 16TB, οι 34 από τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν ως swap space, ενώ 4 έχουν τον τελικό υπολογισμό του π.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, σύμφωνα με την Wikipedia, το π ορίζεται ως:

Ο αριθμός π είναι μια μαθηματική σταθερά οριζόμενη ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου (π = P/δ (P = μήκος περιφέρειας κύκλου, δ = μήκος διαμέτρου κύκλου)), ενώ με ακρίβεια οκτώ δεκαδικών ψηφίων είναι ίσος με 3,14159265. Εκφράζεται με το ελληνικό γράμμα π από τα μέσα του 18ου αιώνα, παρότι επίσης μερικές φορές γράφεται ως pi.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το όλο εγχείρημα πατώντας εδώ.

Tags: