Μία έκρηξη 100 φορές πιο φωτεινή από supernova επιτέλους εξηγήθηκε

Θα βοηθήσει στην κατανόηση των πιο ακραίων φαινομένων στο σύμπαν
14 Μαρτίου 2022 10:17
Μία έκρηξη 100 φορές πιο φωτεινή από supernova επιτέλους εξηγήθηκε

Η θεωρία λέει πως όταν ο πυρήνας ενός μεγάλου άστρου καταρρέει, οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου υπερ-πυκνού αντικειμένου το οποίο μπορεί να είναι είτε μία μαύρη τρύπα είτε ένας αστέρας νετρονίων. Ωστόσο οι απευθείας παρατηρήσεις προς αναζήτηση αποδείξεων για αυτή τη θεωρία είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Μία ομάδα αστρονόμων του MIT λοιπόν, ανακάλυψε νέες αποδείξεις, παρατηρώντας την έκρηξη AT2018cow. Η The Cow, όπως ονομάστηκε, ανιχνεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2018. Ήταν εξαιρετικά σύντομη και εξαιρετικά φωτεινή, 100 φορές φωτεινότερη από μία συνηθισμένη σουπερνόβα. Μάλιστα ήταν τόσο φωτεινή, που οι επιστήμονες αρχικά θεώρησαν πως προήλθε από τον γαλαξία μας και εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως προέρχεται από ένα γαλαξία 200 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Οι εκπομπές ακτίνων Χ που εξέπεμψε ανιχνεύθηκαν από το τηλεσκόπιο NICER και οι αστρονόμοι πρόσεξαν πως έχουν πολύ σταθερό παλμό με μία περίοδο 4.4 milliseconds. Συνδυάζοντας τη χρονική περίοδο με το γεγονός πως η πληροφορία δεν μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από την ταχύτητα του φωτός, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρχει ένα υπέρ-πυκνό αντικείμενο στην καρδιά του The Cow.

Το συμπέρασμα είναι πως γίναμε μάρτυρες στη γέννηση ενός υπέρ-πυκνού αντικειμένου που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει ξανά. Οι παρατηρήσεις αυτές θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα μερικά από τα πιο ακραία φαινόμενα στο σύμπαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.