Η Astrolab θέλει να γίνει η Uber της Σελήνης με το FLEX rover (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάει παντού και κάνει τα πάντα
11 Μαρτίου 2022 10:20
Η Astrolab θέλει να γίνει η Uber της Σελήνης με το FLEX rover (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Venturi Astrolab παρουσίασε το νέο της διαπλανητικό rover το οποίο σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φορτία και αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη. Το FLEX (Flexible Logistics and Exploration) μπορεί να συλλέξει μόνο του φορτία και να τα μεταφέρει στην επιθυμητή τοποθεσία. Η modular φύση της υποστήριξης φορτίου τού επιτρέπει να μεταφέρει όλων των ειδών τα αντικείμενα αρκεί να έχουν συσκευαστεί με συγκεκριμένο τρόπο. Μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, με τηλεχειρισμό ή να φιλοξενεί και πλήρωμα το οποίο θα το οδηγεί.

Εταιρίες όπως η SpaceX και η Blue Origin λύνουν το πρόβλημα της μεταφοράς σε μεγάλες αποστάσεις και εμείς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα των τοπικών μεταφορών και εντέλει να θέσουμε τις βάσεις για τα logistics της Σελήνης.

Η Astrolab έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτότυπο FLEX πλήρους μεγέθους και πραγματοποιεί τις δοκιμές της στην έρημο της Καλιφόρνια. Σύμβουλος της εταιρίας είναι και ο βετεράνος αστροναύτης της NASA, Chris Hadfield, ο οποίος μάλιστα οδήγησε το FLEX.

Η τελική μορφή του rover για τη Σελήνη θα ζυγίζει 500 κιλά. Οι μπαταρίες του θα μπορούν επίσης να κρατούν ζεστό το εσωτερικό του κατά τη διάρκεια των 100-300 ωρών που διαρκεί η νύχτα στο νότιο πόλο της Σελήνης, ενώ όταν ανατείλει ξανά ο Ήλιος τα ηλιακά του πάνελ θα τη φορτίζουν.

Θέλουμε το hardware να είναι τόσο ανθεκτικό που να μπορούν να το οδηγούν σαν να το έκλεψαν, χωρίς να ανησυχούν για τίποτα.

Η Astrolab δεν ανακοίνωσε το κόστος του FLEX, τονίζει όμως πως το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι να χρεώνει για τις υπηρεσίες των rover της και όχι για κάθε ξεχωριστό όχημα.

Θέλουμε να γίνουμε η UPS, η FedEx και η Uber της Σελήνης.