Mac Studio: Ο νέος πανίσχυρος υπολογιστής-κύβος της Apple

Που συνδυάζεται τέλεια με τη νέα Studio οθόνη
08 Μαρτίου 2022 22:00
Mac Studio: Ο νέος πανίσχυρος υπολογιστής-κύβος της Apple

Μπορεί για πολλούς το highlight του ‘Peek Performance’ event της Apple να ήταν το νέο οικονομικό iPhone, ωστόσο μια ακόμη αξιοσημείωτη ανακοίνωση ήταν το ολοκαίνουργιο Mac Studio, το οποίο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, αφού απευθύνεται σε επαγγελματίες και όχι στο ευρύ κοινό. Ο λόγος γίνεται για το νέο πανίσχυρο υπολογιστή της εταιρίας, ο οποίος έχει σχήμα κύβου και ξεπερνά σε απόδοση μέχρι και το Mac Pro.

Περνώντας σε λεπτομερείς, το Mac Studio μοιάζει αρκετά εξωτερικά με το Mac Mini, ωστόσο το ύψος του αγγίζει τα 9.3 εκατοστά. Η Apple ισχυρίζεται πως ακόμα και έτσι, μπορεί να χωρέσει κάτω από τις περισσότερες σύγχρονες οθόνες, καταφέρνοντας να παραμείνει αθόρυβο ακόμα και κατά τις πιο απαιτητικές διεργασίες.

Βέβαια, το μικρό του μέγεθος δεν πρέπει να ξεγελά όσον αφορά τις επιδόσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας το Mac Studio είναι ισχυρότερο ακόμα και από το μέχρι τώρα κορυφαίο μοντέλο της, το Mac Pro. Όλα αυτά τα καταφέρνει χάρει στο M1 Max chip του, ενώ θα υπάρξουν και μοντέλα με το ολοκαίνουργιο πανίσχυρο M1 Ultra chip, των 20 πυρήνων.

Η Apple ισχυρίζεται ότι το Mac Studio με το M1 Max chip θα προσφέρει 50% καλύτερη CPU απόδοση από ένα Mac Pro με Xeon επεξεργαστή 16 πυρήνων και 2,5 φορές καλύτερη CPU απόδοση από ένα iMac 27 ιντσών με Core i9 10 πυρήνων. Από την άλλη, τα μοντέλα με το M1 Ultra θα χαρίζουν περίπου 3,8 φορές καλύτερη CPU απόδοση από το iMac 27 ιντσών, ενώ θα είναι έως και 90% ταχύτερα από το Mac Pro των 16 πυρήνων.

Περισσότερα σχετικά με τον νέο M1 Ultra επεξεργαστή μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.

Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, στο πίσω μέρος θα υπάρχουν τέσσερις Thunderbolt 4 θύρες, καθώς και Ethernet των 10Gb, δύο USB-A θύρες, ένα HDMI και ένα audio jack. Για την ασύρματη δικτύωση θα υπάρχει Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.0.

Στο μπροστά μέρος θα υπάρχουν δύο USB-C θήρες και μια υποδοχή για SD κάρτες. Σύμφωνα με την Apple, το Mac Stduio μπορεί να υποστηρίξει συγχρόνως τέσσερις Pro Display XDR οθόνες και μια 4K τηλεόραση.

 

Παράλληλα με την ανακοίνωση του Mac Studio, η Apple ανακοίνωσε και τη νέα της Studio οθόνη, η οποία το συνοδεύσει ιδανικά. Περισσότερα σχετικά με αυτή μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.

Το Mac Studio με τον M1 Max επεξεργαστή θα ξεκινά από τα $1,999 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τα μοντέλα με τον ισχυρότερο M1 Ultra επεξεργαστή θα βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων με τιμή που ξεκινά από τα $3,999.