Τα μυστικά της μουμιοποίησης αποκαλύπτονται από νέα ανακάλυψη

Ένα μυστήριο 2.600 ετών
08 Μαρτίου 2022 11:19
Τα μυστικά της μουμιοποίησης αποκαλύπτονται από νέα ανακάλυψη

Ενώ έχουμε βρει εκατοντάδες μούμιες από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, η ίδια η διεργασία της μουμιοποίησης συνεχίζει να κρύβει καλά τα μυστικά της. Τώρα όμως, μία πολύ σημαντική ανακάλυψη έρχεται να ρίξει φως σε αυτήν την αποκρυφιστική τελετουργία. Στο Abusir της Αιγύπτου ανακαλύφθηκε ένα βαθύ φρεάτιο το οποίο περιείχε μία συλλογή εκατοντάδων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στη μουμιοποίηση και έρχονται να δώσουν πολλές εξηγήσεις.

Πολλά από τα 370 κεραμικά δοχεία που ανακαλύφθηκαν είναι στολισμένα εξωτερικά με κεφαλές ιερών ζώων-θεοτήτων και περιέχουν οποιοδήποτε εργαλείο, δοχείο ή αντικείμενο που ήρθε σε επαφή με το πτώμα κατά τη διάρκεια των 70 ημερών που διαρκούσε η μουμιοποίηση.

Είναι μία πραγματικά σημαντική ανακάλυψη. Έχουμε βρει εκατοντάδες μούμιες αλλά η γνώση μας σχετικά με τη διαδικασία της μουμιοποίησης έχει πολλά κενά. Ο πλούτος ευρημάτων που ανακαλύψαμε μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγχειρίδιο για να κάνουμε μούμιες. – Wojciech Ejsmond, αιγυπτιολόγος

Άλλες τοποθεσίες που βρέθηκαν παρόμοια δοχεία περιλαμβάνουν τον τάφο του Τουταγχαμών, ωστόσο εκεί βρέθηκαν μόνο περίπου 10 δοχεία. Η ύπαρξη 370 δοχείων συγκεντρωμένων είναι κάτι που δεν έχουν συναντήσει ξανά οι αρχαιολόγοι και βρίσκεται δίπλα σε έναν τάφο τον οποίο δεν έχουν εξερευνήσει ακόμα.

Η τοποθεσία χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., όταν ο αιγυπτιακός πολιτισμός παράκμαζε. Οι γειτονικοί Έλληνες, Πέρσες και Νούβιοι επικρατούσαν, απειλώντας τον αιγυπτιακό τρόπο ζωής. Αυτό οδήγησε σε μία αναγέννηση των αρχαίων τελετουργικών πρακτικών, όπως της μουμιοποίησης.

Το φρεάτιο αυτό στο Abusir είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα μίας κοινωνίας που καταρρέει και είναι απεγνωσμένη να βρει νέους τρόπους να αποτρέψει την κατάρρευσή της. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν ό,τι έκανε κάθε πολιτισμός που δεχόταν επίθεση από το εξωτερικό. Επέστρεψαν στις ρίζες τους. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον από ανθρωπολογική σκοπιά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αποτυγχάνει, όπως απέτυχε και στην περίπτωση των Αιγυπτίων.