Δυσοίωνο το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Λόγω του ψυχροπολεμικού κλίματος
04 Μαρτίου 2022 11:30
Δυσοίωνο το μέλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Όσο ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας εξελίσσεται στο έδαφος, τα πράγματα στο διάστημα φαίνονται εξαιρετικά δυσοίωνα όσον αφορά τη διεθνή συνεργασία. Ένας τομέας που επηρεάζεται άμεσα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ο οποίος κατά το ήμισυ ανήκει στη Ρωσία, ενώ το ρωσικό τμήμα ελέγχει και την πρόωση του ISS για διορθωτικές κινήσεις στην τροχιά του.

Τώρα, με ένα tweet, η Roscosmos ανακοίνωσε πως σταματάει τη συνεργασία με τους Γερμανούς στα επιστημονικά πειράματα του ISS. Η Ρωσία θα συνεχίσει τα πειράματα ανεξάρτητα.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε αναπροσαρμογή ολόκληρου του διαστημικού της προγράμματος ως απάντηση στις κυρώσεις, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργία δορυφόρων για λόγους άμυνας. Επιπλέον, η Ρωσία σταματά την παράδοση ρωσικών κινητήρων πυραύλων στις ΗΠΑ και σταματά και την επισκευή αυτών που έχει ήδη παραδώσει.

Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης να εκτοξεύσει δορυφόρους της OneWeb από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, εκτός κι αν το Ηνωμένο Βασίλειο πουλήσει τις μετοχές του από την εταιρία και η OneWeb εγγυηθεί πως οι δορυφόροι δε θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επιπλέον, η Roscosmos σταμάτησε τις εμπορικές εκτοξεύσεις Soyuz πυραύλων από το διαστημοδρόμιο της ESA στο Kourou στη Γαλλική Γουιάνα.

Η τεταμένη κατάσταση αναμένεται να καθυστερήσει και την εκτόξευση της κοινής αποστολής Ρωσίας και Ευρώπης στον Άρη η οποία είχε προγραμματιστεί για αυτό το καλοκαίρι. Η ESA αρνήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες κινήσεις της Roscosmos.