Βρέθηκε ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος της Ιουράσιας περιόδου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αλλάζει τα δεδομένα στις εκτιμήσεις των επιστημόνων
27 Φεβρουαρίου 2022 11:50
Βρέθηκε ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος της Ιουράσιας περιόδου (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι πτερόσαυροι (οι οποίοι δεν είναι δεινόσαυροι) είναι τα πρώτα σπονδυλωτά που εξελίχθηκαν για να πετούν στους αιθέρες, 50 εκατομμύρια χρόνια πριν τα πτηνά. Οι παλαιότεροι πτερόσαυροι που έχουμε βρει, χρονολογούνται πριν 230 εκατομμύρια χρόνια κατά την Τριαδική περίοδο και έως τώρα θεωρούσαμε πως δεν έφταναν σε τεράστια μεγέθη παρά μόνο πριν τα τέλη της Κρητιδικής περιόδου, 145-66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος που έχουμε βρει είχε άνοιγμα φτερών 11 μέτρων, όσο ένα μικρό αεροσκάφος και έζησε πριν 70 εκατομμύρια χρόνια.

Τώρα όμως μία νέα ανακάλυψη, στη Σκωτία, αποκαλύπτει πως οι πτερόσαυροι έφτασαν σε μεγάλα μεγέθη πολύ πιο γρήγορα από αυτό που νομίζαμε. Συγκεκριμένα, ο πτερόσαυρος που ανακαλύφθηκε στις ακτές της νήσου Skye ονομάστηκε Dearc sgiathanach (φτερωτό ερπετό) και έχει άνοιγμα φτερών 2.5 μέτρων, ένα μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από τους πτερόσαυρους που συναντάμε στην Ιουράσια περίοδο.

Ο Dearc είναι ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος που ξέρουμε από την Ιουράσια περίοδο και αυτό μάς λέει πως οι πτερόσαυροι έγιναν πολύ μεγαλύτεροι από αυτό που πιστεύαμε, πολύ πριν την Κρητιδική περίοδο όταν ανταγωνίζονταν με τα πτηνά και αυτό είναι τεράστιας σημασίας.

Για να μπορέσουν να πετάξουν, οι πτερόσαυροι είχαν ελαφριά, ευαίσθητα κόκκαλα και για αυτό σπάνια βρίσκουμε απολιθώματα. Παρόλα αυτά ο συγκεκριμένος σκελετός παρέμεινε σχεδόν άθικτος για 160 εκατομμύρια χρόνια και είναι σχεδόν πλήρης. Μάλιστα η ανάλυση δείχνει πως δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως και ήταν ακόμα νεαρός, περίπου στο μέγεθος των μεγαλύτερων σημερινών πτηνών όπως τα άλμπατρος.

Αξονικές τομογραφίες αποκαλύπτουν πως είχε μεγάλες κοιλότητες ματιών και μάλλον εξαιρετική όραση. Η περιοχή που βρέθηκε πριν 160 εκατομμύρια χρόνια θα ήταν με θερμά νερά, υγρασία και ο πτερόσαυρος θα τρέφονταν με ψάρια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Current Biology.