Εντοπίστηκε κολοσσιαίο κοσμικό ωστικό κύμα 60 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας  

Διασχίζει το σύμπαν με 1.500 χλμ/δευτερόλεπτο

Εντοπίστηκε κολοσσιαίο κοσμικό ωστικό κύμα 60 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας

Χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKAT στη Νότια Αφρική, αστρονόμοι εντόπισαν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που έχουν συμβεί στο σύμπαν. Ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, η σύγκρουση δύο γιγαντιαίων συστάδων γαλαξιών δημιούργησε ένα κοσμικό ωστικό κύμα ασυλλήπτου μεγέθους. Ο γαλαξίας μας, ο Milky Way, έχει μία διάμετρο 100.000 ετών φωτός και το ωστικό αυτό κύμα είναι 60 φορές μεγαλύτερο και εκτείνεται στα 6.5 εκατομμύρια έτη φωτός στο διαγαλαξιακό διάστημα. Μάλιστα, στην εικόνα εξωφύλλου, μπορείτε να δείτε τη σύγκριση με τον Milky Way ο οποίος βρίσκεται πάνω δεξιά.

Αυτές οι δομές είναι γεμάτες εκπλήξεις και πολύ πιο περίπλοκες από αυτό που νομίζαμε αρχικά. Τα ωστικά κύματα δρουν ως τεράστιοι επιταχυντές σωματιδίων που επιταχύνουν τα ηλεκτρόνια σε ταχύτητες που πλησιάζουν αυτές του φωτός. Όταν αυτά τα ταχύτατα ηλεκτρόνια διασχίσουν ένα μαγνητικό πεδίο, εκπέμπουν ραδιοκύματα που μπορούμε να δούμε.

Η νέα συστάδα γαλαξιών που προέκυψε από την κολοσσιαία σύγκρουση ονομάζεται Abell 3667 και βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία σχηματισμού, εμπλέκοντας τουλάχιστον 550 γαλαξίες. Η ταχύτητα του ωστικού κύματος αγγίζει τα 1.500 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αρκετή για να διασχίσει όλη τη Γη μέχρι να διαβάσει κάποιος αυτήν την πρόταση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astronomy & Physics.

Ροη ειδησεων