Ανακαλύφθηκε τελετουργικός χώρος 9.000 ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του ανθρώπου
25 Φεβρουαρίου 2022 15:00
Ανακαλύφθηκε τελετουργικός χώρος 9.000 ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Γάλλοι και Ιορδανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην έρημο της Ιορδανίας, ένα χώρο τελετουργιών ο οποίος περιέχει μερικά από τα αρχαιότερα ανθρώπινα κτίσματα στον κόσμο. Ο ναός χρησιμοποιούταν τη Λίθινη Εποχή από κυνηγούς και περιλαμβάνει ογκώδεις λίθους σκαλισμένους με φιγούρες, ένα βωμό θυσιών και ένα μοντέλο-μινιατούρα μιας κυνηγετικής παγίδας.

Η πλήρους μεγέθους παγίδα αποτελούταν τότε από ένα μακρύ διάδρομο (μερικές φορές και εκατοντάδων μέτρων) με πέτρινους τοίχους, ο οποίος στένευε και κατέληγε σε ένα μεγαλύτερο περιφραγμένο χώρο, στον οποίο οι κυνηγοί σκότωναν τα παγιδευμένα θηράματά τους.

Οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για μία “εκπληκτική και χωρίς προηγούμενο ανακάλυψη” και την τοποθετούν στο 7.000 π.Χ. Εκεί βρέθηκαν και δύο ανθρωπομορφικές φιγούρες, με την υψηλότερη να έχει ύψος 1.12 μέτρα, ενώ βρέθηκαν και φιγούρες ζώων, καθώς και 150 συγκεντρωμένα απολιθώματα από θαλάσσια πλάσματα.

Αυτές οι παγίδες είναι εξαιρετικά εξεζητημένες στρατηγικές μαζικού κυνηγιού, τις οποίες δεν περιμένουμε να βρούμε σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Ο τελετουργικός συμβολισμός είχε προφανώς σκοπό να “αφυπνίσει τις υπερφυσικές δυνάμεις για επιτυχημένο κυνήγι και πληθώρα θηραμάτων”. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στο σημείο και πολλά κόκκαλα από γαζέλες.

Tags: