Μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης της CIA συλλέγει μαζικά δεδομένα από όλους

Αποχαρακτηρισμένο έγγραφο γερουσιαστή αποκαλύπτει
13 Φεβρουαρίου 2022 12:08
Μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης της CIA συλλέγει μαζικά δεδομένα από όλους

Από το 2015 η CIA διεξάγει μυστικά ένα πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που συλλέγει μεγάλο όγκο δεδομένων από τους Αμερικανούς παραβιάζοντας την ιδιωτικότητά τους, όπως αποκαλύπτει ένα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο δύο Γερουσιαστών των ΗΠΑ, ονόματι Ron Wyden και Martin Heinrich. 

To εν λόγω έγγραφο που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2021 ζητά από την CIA να γνωστοποιήσει στο κοινό τα δεδομένα που σύλλεξε, το ποσοστό δεδομένων των Αμερικανών πολιτών που διατήρησε στα αρχεία του και τη φύση της σχέσης της CIA με τις πηγές της.

Το Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB ή Συμβούλιο Εποπτείας Απορρήτου και Πολιτικών Ελευθεριών) ήταν η σπίθα που θέματος καθώς είχαν διεξάγει σχετικά έρευνα που οι Γερουσιαστές έλαβαν υπόψιν. 

Πρόκειται για δύο προγράμματα αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα τα οποία διεξήχθησαν εν μέσω μιας ευρύτερης έρευνας της Executive Order 12333, μια εκτελεστική εντολή από την εποχή του Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, η οποία επεκτείνει τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών. Όπως τονίζει η Wall Street Journal, οι παρακολουθήσεις υπό την EO 12333 δεν μπορούν να ελεγχθούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιπες που υπάγονται στο Foreign Intelligence Surveillance Act. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η CIA δεν επιτρέπεται νόμιμα να διεξάγει κατασκοπία ενός των συνόρων της αν και μερικές πληροφορίες μπορούν να συλλεχθούν, όπως στην περίπτωση που κάποιος επικοινωνεί με κάποιον άλλο εκτός ΗΠΑ από το τηλέφωνο ή μέσω ίντερνετ. Οι μυστικές υπηρεσίες απαιτείται να προστατεύσουν την οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία, όπως το να καλύπτουν τα ονόματα Αμερικανών πολιτών, εκτός κι αν συμμετέχουν σε κάποια έρευνα. 

Οι γερουσιαστές υποστηρίζουν πως η ύπαρξη του εν λόγω προγράμματος παρακολούθησης όχι μόνο έμεινε κρυφό από τους πολίτες αλλά και από το Κογκρέσο. Αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στη New York Times πως η Επιτροπή Πληροφοριών ήδη γνώριζε για αυτή τη συλλογή δεδομένων καθώς είναι ανάμεσα στις λειτουργίες του προγράμματος να συλλέγει τα δεδομένα που αναφέρει η έκθεση της PCLOB. 

Βέβαια ακόμη και η έκθεση που δημοσιεύτηκε και αποχαρακτηρίστηκε έχει η ίδια της σβησμένα αρκετά σημεία, τα οποία αποκρύπτουν τι είδους πληροφορίες συλλέχθηκαν ή ποια ήταν η πραγματική φύση του προγράμματος παρακολούθησης. Επίσης δεν ξεκαθαρίστηκε εάν αυτό το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης της CIA συνεχίζεται ή έχει σταματήσει.