Έρευνα της CIA αποκαλύπτει τις χώρες με τους πιο γερούς πότες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Πρωτοστατεί η Ανατολική Ευρώπη
04 Ιουλίου 2023 16:43
Έρευνα της CIA αποκαλύπτει τις χώρες με τους πιο γερούς πότες του κόσμου - Η θέση της Ελλάδας

Μια νέα έκθεση της CIA αποκαλύπτει σε ποιες χώρες υπάρχουν οι μεγαλύτεροι πότες, δηλαδή πόσο μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ γίνεται ανά άτομο κάθε χρόνο.  Τα στοιχεία προέρχονται από το "Factbook" της CIA στο οποίο παρουσιάζονται διάφορα στατιστικά από όλον τον κόσμο και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται η Ανατολική Ευρώπη δείχνει να έχει τα "πρωτεία", ενώ η Ελλάδα δε βρίσκεται σε τόσο ψηλή θέση όσο θα φανταζόταν κανείς.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η CIA προέρχονται από το 2019, με την κατάταξη των 189 χωρών που συμμετέχουν, να γίνεται με βάση τα λίτρα καθαρού αλκοόλ που πίνει ένα άτομο σε διάστημα ενός έτους. 

Η Daily Mail στο δημοσίευμά της έφτιαξε και έναν πίνακα με τις χώρες που έχουν τους "μεγαλύτερους πότες του κόσμου", όπως θα δείτε παρακάτω. Την πρωτιά παγκοσμίως έχουν τα Νησιά Κουκ εκεί όπου κάθε άτομο καταναλώνει περίπου 13 λίτρα αλκοόλ το χρόνο, τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 100 ποτήρια κρασιού. 

Πρωταθλητές στην συχνή κατανάλωση αλκοόλ είναι όπως προαναφέραμε η Ανατολική Ευρώπη με την Λετονία να ακολουθεί στη 2η θέση, την Τσεχία στην 3η θέση και την Λιθουανία στην 4η θέση. Στο άρθρο της Daily Mail κιόλας γίνεται ειδική αναφορά στη Λετονία και τη Λιθουανία ότι πάνω από 1 στους 10 άνδρες είναι εξαρτημένοι από το ποτό. Αυστρία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Εσθονία, Γαλλία, Βουλγαρία και Σλοβενία ολοκληρώνουν το Top 10 αυτής της λίστας. 

Και παρόλο που θα περίμενε κανείς να ήμασταν..."γερά ποτήρια" οι Έλληνες βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω στην κατάταξη, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 66η θέση. Η Μ. Βρετανία, επίσης, που θεωρείται ότι έχει κάποια παράδοση βρίσκεται στην 24η θέση, ενώ οι Γερμανοί βρίσκονται πιο ψηλά στην 19η θέση. 

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται χώρες όπως το Κουβέιτ, η Μαυριτανία, η Σαουδική Αραβία και η Σομαλία, εκεί όπου η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται για θρησκευτικούς λόγους. 

Γενικότερα, τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι η Ευρώπη πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ήπειρο του πλανήτη.