Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε ανακαλύψει μπαίνει στο Ηλιακό σύστημα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το κοντινότερο πέρασμα από τη Γη το 2031
12 Φεβρουαρίου 2022 09:46
Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε ανακαλύψει μπαίνει στο Ηλιακό σύστημα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο κομήτης Bernardinelli-Bernstein είναι και επισήμως ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε ανακαλύψει μέχρι σήμερα. Νεότερες παρατηρήσεις του C/2014 UN271 όπως είναι η επίσημη ονομασία του, δείχνουν πως έχει διάμετρο 137 χιλιομέτρων, με απόκλιση 17 χιλιομέτρων. Το νέο paper του Paris Observatory ανέβηκε στο arXiv και αναμένει δημοσίευση στο Astronomy and Astrophysics Letters.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο από το Νέφος του Όορτ που έχουμε παρατηρήσει και η τροχιά του δείχνει πως κινείται προς το εσωτερικό του Ηλιακού συστήματος. Θα κάνει το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη το 2031, σε απόσταση 11AU, έντεκα φορές δηλαδή την απόσταση Γης-Ήλιου, που σημαίνει πως θα πλησιάσει τον Κρόνο.

Καθώς πλησιάζει τον Ήλιο θα χάνει υλικά όπως πάγο, ο οποίος θα μετατραπεί απευθείας από στερεό σε αέριο. Αυτό θα δώσει στον κομήτη μια ολοένα και μεγαλύτερη ουρά ενώ το σώμα του θα σμικρυνθεί. Παρόλα αυτά δε θα είναι ορατός με γυμνό μάτι παρά μόνο με τηλεσκόπιο. Οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τη χημική του σύνθεση όσο πλησιάζει.

Tags: