Εντοπίσαμε τους νεαρότερους αστεροειδείς και πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες

Δεν εξηγούνται κάποια πράγματα
07 Φεβρουαρίου 2022 10:37
Εντοπίσαμε τους νεαρότερους αστεροειδείς και πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες

Τσέχοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ζεύγος αστεροειδών οι οποίοι είναι οι νεαρότεροι αστεροειδείς που έχουμε ανακαλύψει ποτέ στο Ηλιακό σύστημα, με τεράστια διαφορά από το δεύτερο μάλιστα. Εγείρουν όμως περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις που προσφέρουν.

Είναι πολύ εντυπωσιακό να βρίσκεις τόσο νεαρό ζεύγος αστεροειδών που σχηματίστηκε μόλις 300 χρόνια πριν. Είναι σαν να σχηματίστηκαν σήμερα το πρωί – ούτε καν χτες – σε αστρονομική χρονική κλίμακα. – Petr Fatka, Czech Academy of Sciences

Η πλειοψηφία των αστεροειδών στο Ηλιακό σύστημα βρίσκεται ανάμεσα από τις τροχιές του Άρη και του Δία, γνωστή ως και η κύρια ζώνη αστεροειδών. Πιο κοντά στη Γη υπάρχουν τα Near Earth Asteroids (NEAs) των οποίων οι τροχιές, τους φέρνουν κοντά στη Γη. Οι δύο αστεροειδείς ονομάστηκαν 2019 PR2 και 2019 QR6 και ανακαλύφθηκαν ξεχωριστά το 2019 από το Pan-STARRS1 τηλεσκόπιο στη Χαβάη και το Catalina Sky Survey στην Αριζόνα αντίστοιχα.

 

Ωστόσο η ελλειπτική τροχιά τους ήταν ασυνήθιστη σε σχέση με άλλους NEA αστεροειδείς. Περαιτέρω παρατηρήσεις με διαφορετικά τηλεσκόπια θέλησαν να φωτογραφήσουν το ζεύγος και να μελετήσουν την επιφάνειά τους που ανακλούσε αχνά το ηλιακό φως. Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν πως το μεγαλύτερο από τα δύο αντικείμενα έχει διάμετρο ενός χιλιομέτρου και το άλλο είναι περίπου στο μισό μέγεθος. Η σύνθεσή τους είναι σχεδόν ίδια, δείχνοντας πως προήλθαν από το ίδιο αρχικό αντικείμενο και η παρόμοια τροχιά τους δεν είναι σύμπτωση. Η ανίχνευση της προέλευσής τους έδειξε πως διαχωρίστηκαν από ένα μεγαλύτερο γονικό σώμα πριν 270 χρόνια.

Το μυστήριο λοιπόν είναι πως χωρίς άλλη παρέμβαση, τα δύο σώματα έχουν ιδιότητες που θα χρειάζονταν περισσότερο από 270 χρόνια για να εμφανιστούν. Τα μοντέλα των επιστημόνων βρήκαν πως θα μπορούσαν να εξηγηθούν αν το γονικό σώμα ήταν κομήτης του οποίου τα αέρια έσπρωξαν τους αστεροειδείς στη θέση τους.

Αυτή η εξήγηση όμως εγείρει άλλες ερωτήσεις.

Σήμερα, τα ουράνια σώματα δε δείχνουν καθόλου σημάδια κομητικής δραστηριότητας. Οπότε παραμένει μυστήριο πώς αυτά τα αντικείμενα έκαναν τη μετάβαση από ένα μοναδικό γονικό αντικείμενο, σε ξεχωριστά ενεργά αντικείμενα και έπειτα σε ανενεργό ζεύγος που βλέπουμε σήμερα, μόλις σε 300 χρόνια.

Το επόμενο πέρασμα των δύο αστεροειδών από τη Γη αναμένεται το 2033 και οι επιστήμονες ελπίζουν πως τότε θα πάρουμε περισσότερες απαντήσεις.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.