Η Κίνα βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την εξερεύνηση του διαστήματος

Αποκαλύπτει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο
29 Ιανουαρίου 2022 10:00
Η Κίνα βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα την εξερεύνηση του διαστήματος

Η Κίνα έχει αναδειχθεί σε διαστημική υπερδύναμη σε λίγα σχετικά χρόνια, με πετυχημένες αποστολές στη Σελήνη, στον Άρη, καθώς και με τη λειτουργία του νέου επανδρωμένου διαστημικού σταθμού της. Τα σχέδια της δε σταματούν εδώ όμως αλλά επιταχύνονται, με τη χώρα να βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα τη διαστημική εξερεύνηση, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη πενταετία.

Το να εξερευνήσουμε το απέραντο σύμπαν, να αναπτύξουμε τη διαστημική βιομηχανία και να κάνουμε την Κίνα μία διαστημική υπερδύναμη είναι το αιώνιο όνειρό μας. – Πρόεδρος Xi Jinping

Οι στόχοι της Κίνας λοιπόν την επόμενη πενταετία θα είναι η αποστολή δύο ακόμα ρομποτικών σκαφών στη Σελήνη για τη μελέτη των πολικών περιοχών οι οποίες θεωρούνται πως περιέχουν νερό, ενώ θα υπάρξει και επιστροφή δειγμάτων στη Γη. Ελπίζει επίσης σε διεθνή συνεργασία για τη δημιουργία ενός διεθνούς επανδρωμένου ερευνητικού σταθμού στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η Σελήνη είναι ο κύριος στόχος της Κίνας την επόμενη πενταετία, ωστόσο δεν παραμερίζει και την εξερεύνηση άλλων πλανητών του Ηλιακού συστήματος. Σχεδιάζει να στείλει διαστημικά σκάφη σε αστεροειδείς, στον Δία και να φέρει πίσω στη Γη δείγματα από τον Άρη.

Ταυτόχρονα, τα επόμενα πέντε χρόνια θα συνεχίσει την επέκταση του κινεζικού διαστημικού σταθμού Tiangong, θα βελτιώσει τις τεχνολογίες δορυφόρων, τις τεχνολογίες επικοινωνιών και θα δημιουργήσει νέους, ισχυρότερους πυραύλους.