Ρομπότ χειρουργεί αυτόνομα, χωρίς τη βοήθεια γιατρού

Και με καλύτερα αποτελέσματα
27 Ιανουαρίου 2022 10:42
Ρομπότ χειρουργεί αυτόνομα, χωρίς τη βοήθεια γιατρού

Η χρήση ρομπότ στη χειρουργική δεν είναι κάτι νέο. Αποτελούν όμως προέκταση των χεριών των γιατρών για να κινούνται με απόλυτη ακρίβεια. Παρόλα αυτά, η μέρα που τα ρομπότ θα μπορούν να χειρουργούν μόνα τους χωρίς καν την παρουσία ενός χειρούργου, δεν αργεί από ότι φαίνεται.

Επιστήμονες του John Hopkins University ανέπτυξαν το STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει αυτόνομα μία εγχείρηση. Στις δοκιμές τους, το STAR πραγματοποίησε επιτυχώς μία περίπλοκη επέμβαση σε ένα χοίρο χωρίς ανθρώπινη βοήθεια και καθοδήγηση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από το αν χειρουργούσε ένας άνθρωπος.

Η επέμβαση ήταν μία αναστόμωση εντέρου όπου τα κομμάτια του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους μετά από μία αφαίρεση ενός κομματιού, για παράδειγμα στην αφαίρεση ενός καρκινικού όγκου. Η δυσκολία της επέμβασης είναι πως το παραμικρό λάθος μπορεί να δημιουργήσει διαρροές, ενώ αφού πρόκειται για μαλακό ιστό, κινείται συνεχώς.

Το STAR σύστημα χρησιμοποιήθηκε σε τέσσερις χοίρους και το ρομπότ είχε εξαιρετικά ακριβή και συμπαγή ράμματα χωρίς να ανιχνευθεί πουθενά κάποια διαρροή. Ίσως να αργήσουμε να δούμε την εφαρμογή του STAR σε ανθρώπους, ωστόσο η τεχνολογία του ακούγεται πολλά υποσχόμενη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Robotics.