Ένας ρομποτικός σκύλος περιπολεί στο CERN (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πάει σε περιοχές επικίνδυνες για ανθρώπους
14 Φεβρουαρίου 2024 11:13
Ένας ρομποτικός σκύλος περιπολεί στο CERN (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το CERN ανέπτυξε το δικό του ρομποτικό σκύλο, ο οποίος ανήκει πλέον στη μεγαλύτερη οικογένεια ρομπότ που περιπολούν τις μοναδικές εγκαταστάσεις του εργαστηρίου και ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμή προστασίας από ακτινοβολία.

Υπάρχουν περιοχές όπου καλώδια και αγωγοί κάνουν αδύνατη την πρόσβαση σε ρομπότ με τροχούς και επικίνδυνη για τους ανθρώπους. Ο ρομποτικός σκύλος μπόρεσε να ολοκληρώσει την επιθεώρηση χωρίς πρόβλημα.

Το CERNquadbot αναπτύχθηκε για να περιφέρεται σε επικίνδυνα περιβάλλοντα γεμάτα εμπόδια. Πέρα από τη σταθερότητά του, είναι εξοπλισμένο και με ανεπτυγμένους αλγορίθμους για να παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον επιταχυντή σωματιδίων και να ανιχνεύει ανωμαλίες όπως φωτιά και διαρροές νερού.

Κάθε ρομπότ που αναπτύσσει το CERN κατασκευάζεται αποκλειστικά για τις ειδικές ανάγκες της εγκατάστασης. Υπάρχει ένα ρομπότ σε ράγες στην οροφή του τούνελ, το οποίο καλύπτει και τα 27 χιλιόμετρα του Large Hadron Collider (LHC). Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να προσθέσουν σε αυτό το ρομπότ (ΤΙΜ) τη δυνατότητα να αναπτύσσει τους ρομποτικούς σκύλους όπου χρειάζεται για να πάρουν περισσότερες πληροφορίες ή να εκτελέσουν εργασίες σε χώρους όπου δεν έχει πρόσβαση το TIM.