Ήταν θέμα χρόνου και οι μάσκες να γίνουν "έξυπνες" (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Προσφέρουν δεδομένα ως wearable συσκευή
16 Ιανουαρίου 2022 08:43
Ήταν θέμα χρόνου και οι μάσκες να γίνουν "έξυπνες" (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Οι μάσκες έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και ήταν μόνο θέμα χρόνου να σκεφτεί κάποιος πως μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από προστασία. Ερευνητές του Northwestern University ανέπτυξαν λοιπόν την FaceBit, μία N95 μάσκα η οποία διαθέτει έναν αισθητήρα που μπορεί να συλλέγει και να καταγράφει διάφορα δεδομένα υγείας. Ο αισθητήρας τοποθετείται μαγνητικά στο εσωτερικό της μάσκας και μπορεί να παρακολουθεί τους καρδιακούς σας παλμούς, την αναπνοή σας, καθώς και αν η μάσκα είναι σωστά τοποθετημένη στο πρόσωπό σας.

Συνδέεται με εφαρμογή στο τηλέφωνο και αν ανιχνεύσει αυξημένους καρδιακούς παλμούς ή μία διαρροή στη μάσκα από πτώση πίεσης στο εσωτερικό, στέλνει ειδοποίηση. Τα δεδομένα μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί η κόπωση, η γενικότερη υγεία του χρήστη καθώς και το στρες.

Ο αισθητήρας διαθέτει μία μπαταρία η οποία χρησιμοποιεί την εισπνοή και εκπνοή του χρήστη, τη θερμότητα, την κίνηση και τον Ήλιο για να παραμείνει σε λειτουργία έως και 11 μέρες, ενώ οι ερευνητές θέλουν να τελειοποιήσουν τη μάσκα έτσι ώστε να μη χρειάζεται ποτέ φόρτιση.

Φυσικά, πριν να διατεθεί στην αγορά πρέπει να περάσει από κλινικές δοκιμές και εγκρίσεις υγειονομικών φορέων, ωστόσο οι ερευνητές έχουν ήδη διαθέσει δημόσια τον πηγαίο κώδικα και το hardware που χρησιμοποιούν για να επιτρέψουν και σε άλλους να την κατασκευάσουν και να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά τους.