Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο είναι γεγονός

Δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς
12 Ιανουαρίου 2022 08:36
Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο είναι γεγονός

Για πρώτη φορά στην ιστορία, γιατροί του University of Maryland School of Medicine πραγματοποίησαν επιτυχώς μία μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο. Η πειραματική διαδικασία ήταν η τελευταία ελπίδα του 57χρονου David Bennett, ο οποίος τέσσερις μέρες μετά την επέμβαση χαίρει άκρας υγείας. Έτσι, οι γιατροί κατάφεραν να αποδείξουν πως ένα γενετικά τροποποιημένο όργανο ζώου μπορεί να επιβιώσει και να λειτουργήσει μέσα στο ανθρώπινο σώμα χωρίς αυτό να το απορρίψει αμέσως.

Οι κρατικοί φορείς έδωσαν το πράσινο φως μιας και ο Bennett δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για μία συμβατική μεταμόσχευση καρδιάς και δεν είχε άλλες επιλογές.

Ήταν ή να πεθάνω ή να κάνω τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Ξέρω πως οι πιθανότητες είναι μικρές αλλά είναι η τελευταία επιλογή μου.

Επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές με όργανα ζώων εδώ και δεκαετίες, με την πιο γνωστή προσπάθεια να είναι αυτή του 1984, όπου γιατροί μεταμόσχευσαν καρδιά μπαμπουίνου σε ένα νεογέννητο. Η “baby Fae” όπως έγινε γνωστή επιβίωσε για 21 μέρες πριν το σώμα της απορρίψει το μόσχευμα.

Αυτή η επέμβαση διαφέρει από τις άλλες επειδή οι γιατροί χρησιμοποίησαν μία γενετικά τροποποιημένη καρδιά από την οποία αφαιρέθηκαν τέσσερα γονίδια τα οποία δημιουργούν ένα μόριο που προκαλεί την απόρριψη του οργάνου από το σώμα. Πρόσθεσαν επίσης έξι ανθρώπινα γονίδια για να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ανεκτικό απέναντι σε ξένο ιστό.

Μένει να δούμε αν με τον καιρό το σώμα του Bennett θα απορρίψει το μόσχευμα, προς το παρόν όμως είναι ζωντανός και αναρρώνει, με τους γιατρούς να είναι ενθουσιασμένοι για το τι σημαίνει αυτό για εκατομμύρια ασθενείς.

Αν πάνε όλα καλά, θα υπάρχει ένα ατελείωτο απόθεμα οργάνων για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Μόνο στις ΗΠΑ, πάνω από 100.000 άνθρωποι είναι στις λίστες αναμονής και 17 πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας μία μεταμόσχευση.