Ο Ελβετικός Στρατός απαγορεύει τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες μηνυμάτων που λογοδοτούν στις ΗΠΑ

Επιτρέπεται μόνο η ελβετική εφαρμογή Threema
08 Ιανουαρίου 2022 09:54
Ο Ελβετικός Στρατός απαγορεύει τις κρυπτογραφημένες υπηρεσίες μηνυμάτων που λογοδοτούν στις ΗΠΑ

Ο Ελβετικός Στρατός απαγόρεψε τη χρήση WhatsApp, Signal, Telegram και άλλων κρυπτογραφημένων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων του εξωτερικού και προέτρεψε το προσωπικό του να χρησιμοποιεί την ελβετική εφαρμογή Threema. Η κίνηση αυτή προέρχεται μετά από μία επιστολή κορυφαίων αξιωματούχων του στρατού, στην οποία αναφέρεται η απειλή από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο νόμος US CLOUD που ισχύει στις ΗΠΑ υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών που λειτουργούν στις ΗΠΑ να συμμορφώνονται με εντάλματα έρευνας, ακόμα κι αν οι servers δε βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Η Threema δεν έχει τέτοια υποχρέωση καθώς οι servers της υπάρχουν μόνο στην Ελβετία, ενώ σε αντίθεση με τις περισσότερες εφαρμογές, δε ζητά τηλεφωνικό αριθμό ή email. Μάλιστα ο στρατός είπε πως θα αποζημιώσει τους στρατιώτες για τη χρήση της εφαρμογής, η οποία κοστίζει 4 ελβετικά φράγκα ετησίως.

Παρόλο που πολλοί έλπιζαν το ευρωπαϊκό GDPR να διασφαλίσει πως τα αρχεία που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος δε θα ήταν προσβάσιμα στο αμερικανικό νομικό σύστημα, ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε πως οι ξένοι νόμοι ιδιωτικότητας δεν αναιρούν την υποχρέωση των εταιριών να παραδίδουν να έγγραφα που τους ζητούνται στις ΗΠΑ.