Το iOS 17.3 θα καταστήσει άχρηστο το iPhone στους κλέφτες

Νέα αναβάθμιση ασφαλείας
13 Δεκεμβρίου 2023 09:59
Το iOS 17.3 θα καταστήσει άχρηστο το iPhone στους κλέφτες

Με το iOS 17.3, η Apple σκοπεύει να προσθέσει ένα νέο χαρακτηριστικό στα iPhones με την ονομασία Stolen Device Protection. Το χαρακτηριστικό εντοπίστηκε στην beta, η οποία είναι διαθέσιμη πλέον στους developers και μπορεί να περιορίσει το τι μπορεί να κάνει ένας κλέφτης με ένα κλεμμένο iPhone, ακόμα κι αν έχει τον κωδικό ασφαλείας της συσκευής.

Μία κοινή πρακτική στους κλέφτες iPhone, είναι να παρακολουθούν τα θύματά τους σε δημόσια μέρη μέχρι να δουν τον κωδικό που θα πληκτρολογήσει στο τηλέφωνό του. Έπειτα το αρπάζουν και χρησιμοποιώντας το Apple ID password, απενεργοποιούν το Find My και κάνουν επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Τέλος πωλούν τη συσκευή ως μεταχειρισμένη.

Με το Stolen Device Protection ενεργοποιημένο, το τηλέφωνο θα ζητήσει Face ID ή Touch ID αν εντοπίσει πως ο χρήστης δε βρίσκεται σε μία γνώριμη τοποθεσία, όπως η εργασία του ή το σπίτι του. Επιπλέον, απαιτεί χρονοκαθυστέρηση μίας ώρας πριν να αφήσει να γίνει η αλλαγή του Apple ID κωδικού στη συσκευή. Μόλις η μία ώρα περάσει, θα ζητήσει ξανά το Face ID ή το Touch ID για να αλλάξει τον κωδικό. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη δουλειά του κλέφτη και δίνει χρόνο στον κάτοχο του iPhone να αναφέρει τη συσκευή του ως κλεμμένη, κλειδώνοντας την πρόσβαση σε αυτήν.

Επιπλέον, οι κωδικοί που βρίσκονται στο iCloud Keychain, τον ενσωματωμένο password manager της Apple, θα απαιτούν επίσης Face ID ή Touch ID και ο κωδικός δε θα εξυπηρετεί ως λύση για αποτυχημένες εισαγωγές βιομετρικών δεδομένων όταν το Stolen Device Protection είναι ενεργοποιημένο.