James Webb: Αυτά είναι τα τελευταία πλάνα του τηλεσκοπίου σε HD (BINTEO)

Ίσως να μην το δούμε ξανά
08 Ιανουαρίου 2022 09:16
James Webb: Αυτά είναι τα τελευταία πλάνα του τηλεσκοπίου σε HD (BINTEO)

Η εκτόξευση του James Webb Space Telescope (JWST) ήταν μία τεράστια επιτυχία για την ανθρωπότητα και τώρα είναι στο δρόμο του για το δεύτερο σημείο Lagrange (L2), ένα σημείο βαρυτικής σταθερότητας 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη από το οποίο θα ακολουθεί την τροχιά της Γης όσο κάνει τις παρατηρήσεις του.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) έδωσε στη δημοσιότητα τα τελευταία πλάνα του JWST, αμέσως μετά την απελευθέρωση του τηλεσκοπίου από τον πύραυλο Ariane 5. Δυστυχώς το JWST δε διαθέτει κάμερες και έτσι η κάμερα του Ariane 5 ήταν και η τελευταία που κατέγραψε το πολλά υποσχόμενο τηλεσκόπιο.

Στο βίντεο διάρκειας τριών λεπτών, διακρίνεται ο διαχωρισμός του τηλεσκοπίου από τον πύραυλο και η απομάκρυνσή του, ενώ 69 δευτερόλεπτα μετά αναπτύσσονται και τα ηλιακά πάνελ του. Χάρη στην ακριβέστατη τροχιά εκτόξευσης του Ariane 5, τα ηλιακά πάνελ μπόρεσαν να αναπτυχθούν αμέσως, συλλαμβάνοντας το ηλιακό φως για να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το τηλεσκόπιο από την πρώτη στιγμή.

Λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη, το τηλεσκόπιο θα λειτουργεί κυρίως αυτόνομα με ελάχιστη ανθρώπινη εμπλοκή. Οι μηχανικοί στο έδαφος θα μπορούν να επικοινωνούν με το JWST αλλά δε θα μπορούν να το επισκευάσουν, όπως κάναμε με το Hubble που βρισκόταν πολύ πιο κοντά. Κάθε πρόβλημα, θα πρέπει να λύνεται απομακρυσμένα.

Μάλιστα τα πλάνα του Ariane 5 μάλλον είναι και η τελευταία φορά που βλέπουμε το James Webb. Είναι πιθανό κάποιο σκάφος να περάσει από κοντά του για να το φωτογραφίσει, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.