Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν ορατή από το διάστημα
03 Ιανουαρίου 2022 09:42
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάνω από το 70% της ηφαιστειακής δραστηριότητας της Γης λαμβάνει χώρα υποθαλάσσια, αλλά το νερό αποκρύπτει τις λεπτομέρειες αυτών των εκρήξεων. Το 2012 μία έκρηξη του ηφαιστείου Havre στις νήσους Κερμάτσεκ της Νέας Ζηλανδίας στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό ωκεανό, ήταν η μεγαλύτερη υποθαλάσσια έκρηξη ηφαιστείου που έχει καταγραφεί και παραλίγο να περάσει απαρατήρητη. Για καλή μας τύχη, η έκρηξη γέμισε 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επιφάνειας του ωκεανού με ελαφρόπετρα, ένα ηφαιστειακό πέτρωμα που επιπλέει στο νερό και οι δορυφόροι μπόρεσαν να την εντοπίσουν.

Τρία χρόνια αργότερα, μία αποστολή έφτασε στη Νέα Ζηλανδία για να μελετήσει το ηφαίστειο το οποίο βρισκόταν σε βάθος 1.220 μέτρων.

Τα ειδικά AUV (αυτόνομα υποβρύχια σκάφη) που κατέβηκαν σε αυτό το βάθος, πρόσφεραν χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης και αποκάλυψαν μία καλντέρα 4.5 χιλιομέτρων η οποία εκτόξευσε λάβα από 14 σημεία. Ο ωκεανός περιόρισε τις επιπτώσεις της έκρηξης, αλλά για μέτρο σύγκρισης ήταν 1.5 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη του Mount St. Helens το 1980 ή 10 φορές μεγαλύτερη από την έκρηξη του Eyjafjallajokull στην Ισλανδία το 2010.

Τα δείγματα που συγκέντρωσαν οι ερευνητές από τον πυθμένα του ωκεανού τους πρόσφεραν μία δεκαετία έρευνας και μία σπάνια ευκαιρία μελέτης των υποθαλάσσιων ηφαιστείων. Το ειδικό βαθυσκάφος Jason, πραγματοποίησε 12 αποστολές συνολικής διάρκειας 250 ωρών για να φέρει αυτά τα δείγματα στην επιφάνεια.

Η ομάδα ανακάλυψε πως η έκρηξη, πέρα από την ελαφρόπετρα, παρήγαγε στάχτη, κορυφές λάβας και ποτάμια λάβας, ενώ το 75% των υλικών έφτασε στην επιφάνεια και παρασύρθηκε από τα ρεύματα.

Τελικά θεωρούμε πως η έκρηξη δεν έμοιαζε καθόλου με τον τρόπο που μία έκρηξη λαμβάνει χώρα στη στεριά.