Επιστήμονες αναγνώρισαν τι οδηγεί τις σκοτεινότερες ορμές σας

Κάντε το online test
02 Ιανουαρίου 2022 10:45
Επιστήμονες αναγνώρισαν τι οδηγεί τις σκοτεινότερες ορμές σας

Οι πιο κακόβουλες τάσεις της ανθρώπινης φύσης βρίσκονται στη διασταύρωση της ψυχοπάθειας, του ναρκισσισμού και του μακιαβελισμού και οι ψυχολόγοι το αποκαλούν “σκοτεινή τριάδα”. Ωστόσο η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκοτεινή και βαθιά, αφού μία ομάδα επιστημόνων από Γερμανία και Δανία όρισαν τον παράγοντα D, το Dark Factor of Personality.

Πρακτικά, πρόκειται για έναν κοινό παρονομαστή για την ίδια τάση προσωπικότητας. Πάνω από 2.500 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις με μία κλίμακα πέντε σημείων για να μετρηθούν τα επίπεδα εννέα διαφορετικών σκοτεινών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους. Έπειτα μέσω στατιστικής ανάλυσης, οι επιστήμονες κατάλαβαν πως ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά, όλα συμπίπτουν μέχρι ένα βαθμό συντελώντας σε ένα πυρήνα κακόβουλων τάσεων, το D, το οποίο αποκαλύπτεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Η χαρτογράφηση του κοινού παρονομαστή των διαφόρων σκοτεινών χαρακτηριστικών προσωπικότητας μπορεί να μας δείξει πως κάποιος έχει υψηλό συντελεστή D. Έτσι, ο παράγοντας D μπορεί να μας δείξει πόσο πιθανό είναι κάποιος να έχει συμπεριφορά που σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η προσπάθειά τους μπορεί να οδηγήσει κάποια μέρα σε νέες ανακαλύψεις στην ψυχολογία και τη θεραπεία, αυξάνοντας την κατανόησή μας για την ερμηνεία των κακόβουλων δράσεων των ανθρώπων.

Το βλέπουμε για παράδειγμα σε περιπτώσεις ακραίας βίας ή παραβίασης των κανόνων, περιπτώσεις ψέματος και εξαπάτησης στον εταιρικό ή το δημόσιο τομέα. Εδώ, η γνώση του παράγοντα D ενός ανθρώπου μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο, για παράδειγμα μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο πιθανό είναι να πραγματοποιήσει την ίδια παρανομία ή να προβεί σε ακόμα πιο κακόβουλη συμπεριφορά.

Θέλετε να κάνετε το online test;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychological Review. Μπορείτε να διαπιστώσετε μόνοι σας το παράγοντα D της προσωπικότητάς σας λαμβάνοντας μέρος σε αυτό το ερωτηματολόγιο.