Ο Elon Musk αρνείται τις κατηγορίες πως μονοπωλεί το διάστημα

“Υπάρχει άπλετος χώρος”
30 Δεκεμβρίου 2021 09:49
Ο Elon Musk αρνείται τις κατηγορίες πως μονοπωλεί το διάστημα

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός αναγκάστηκε πριν λίγες μέρες να αλλάξει τροχιά για να αποφύγει δύο δορυφόρους Starlink της SpaceX, με την Κίνα να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας την SpaceX και τον Elon Musk για καταστρατήγηση του διαστημικού χώρου γύρω από τη Γη η οποία θέτει σε κίνδυνο αστροναύτες και δορυφόρους.

Τώρα, ο Elon Musk απαντά, απορρίπτοντας τις κατηγορίες πως το Starlink σύστημα καταλαμβάνει μεγάλο διαστημικό χώρο. Μιλώντας στους Financial Times, ισχυρίστηκε πως “δεκάδες δισεκατομμύρια” δορυφόροι μπορούν να βρεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το διάστημα είναι εξαιρετικά τεράστιο και οι δορυφόροι είναι πολύ μικροί. Δεν πρόκειται για μία κατάσταση που εμποδίζουμε άλλους με κάποιον τρόπο. Δεν μπλοκάρουμε κανένα από το να κάνει οτιδήποτε, ούτε θέλουμε κάτι τέτοιο. Μερικές χιλιάδες δορυφόροι δεν είναι τίποτα. Είναι σαν να έχεις μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα στη Γη, δεν είναι κάτι.

Παρόλα αυτά ο διευθυντής της ESA, Josef Aschbacher, προειδοποίησε πως οι χιλιάδες δορυφόροι επικοινωνίας της Starlink θα έχουν ως αποτέλεσμα πολύ μικρότερο χώρο στο διάστημα για τον ανταγωνισμό. Άλλοι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν πως οι δορυφόροι πρέπει να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως τυχόν συγκρούσεις θα είναι καταστροφικοί για την τροχιά γύρω από τη Γη, με τα διαστημικά συντρίμμια να δημιουργούν ένα ναρκοπέδιο που θα μας αποτρέψει ως ανθρωπότητα να βγούμε σε τροχιά.

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών της αγνοώντας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Outer Space Treaty και ο Υπουργός Εξωτερικών, Zhao Lijian, κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προς το παρόν, η SpaceX διαθέτει 1.900 δορυφόρους Starlink σε τροχιά και σχεδιάζει την εκτόξευση χιλιάδων ακόμα.