Το Hubble αποχαιρετά το 2021 με νέες εκπληκτικές φωτογραφίες πλανητών (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Από τους γίγαντες του Ηλιακού μας συστήματος
27 Δεκεμβρίου 2021 11:10
Το Hubble αποχαιρετά το 2021 με νέες εκπληκτικές φωτογραφίες πλανητών (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Κάθε χρόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble στρέφει το βλέμμα του από τα βάθη του διαστήματος στη δική μας κοσμική γειτονιά και συγκεκριμένα στους μεγάλους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος για να καταγράψει τη μακροπρόθεσμη εξέλιξή τους στο βάθος του χρόνου. Οι εικόνες του προσφέρουν τη μεγαλύτερη ανάλυση που μπορούμε να έχουμε, με εξαίρεση τα σκάφη που περνούν κοντά από αυτούς τους πλανήτες, όπως το Cassini του Κρόνου και το Juno του Δία. Στο τέλος του 2021, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μερικές από αυτές για να θαυμάσουμε τη μεγαλοπρέπεια του Ηλιακού μας συστήματος.

Χάρη σε αυτές τις εικόνες υπό το πρόγραμμα OPAL, μάθαμε πως η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία αλλάζει σχήμα και χρώμα. Η νέα φωτογραφία καταγράφηκε στις 4 Σεπτεμβρίου δείχνοντας τα σύννεφα που κινούνται από τις πανίσχυρες καταιγίδες, με ποικιλία χρωμάτων σε αποχρώσεις κόκκινου και πορτοκαλί στον ισημερινό, ενώ συνήθως είναι λευκές ή καφέ. Οι κόκκινες κουκίδες πάνω από τον ισημερινό είναι νέες καταιγίδες οι οποίες είναι προσωρινές.

Ο Κρόνος καταγράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου με το βόρειο ημισφαίριο να μπαίνει στο φθινόπωρο. Έχει κλίση όπως η Γη οπότε και έχει αλλαγές εποχών καθώς αλλάζει η έκθεση των ημισφαιρίων στον Ήλιο. Ωστόσο μία χρονιά του Κρόνου διαρκεί 29 γήινα έτη και οι εποχές του διαρκούν 7.5 έτη. Όταν αλλάζουν οι θερμοκρασίες στα ημισφαίρια, αλλάζουν και τα σύννεφα και φέτος έχουν αρκετά διαφορετικά χρώματα από πέρυσι.

Ο Ουρανός καταγράφηκε στις 25 Οκτωβρίου με άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο. Η μία εποχή του διαρκεί 21 γήινα χρόνια και στην εικόνα τα σύννεφα πάνω από το βόρειο πόλο του είναι λευκά με ένα σταθερό διαχωρισμό εδώ και 25 χρόνια στον 43ο παράλληλο, για τον οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν πως οφείλεται σε σταθερούς ανέμους.

Τέλος, ο Ποσειδώνας καταγράφηκε στις 7 Σεπτεμβρίου με άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο και τις εποχές να διαρκούν 40 γήινα έτη. Η εικόνα αποκαλύπτει μία σκοτεινή καταιγίδα στο πάνω αριστερά μέρος. Φαίνεται επίσης και ένας σκοτεινός κύκλος στο νότιο πόλο ο οποίος υπάρχει εκεί τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 1989 όταν και πέρασε το Voyager 2.