Η ατμοσφαιρική λίμνη είναι ένα νέο είδος τεράστιας καταιγίδας

Μία λακκούβα στον ουρανό
26 Δεκεμβρίου 2021 09:50
Η ατμοσφαιρική λίμνη είναι ένα νέο είδος τεράστιας καταιγίδας

Επιστήμονες παρατήρησαν ένα νέο μετεωρολογικό φαινόμενο το οποίο αναπτύσσεται κυρίως πάνω από το δυτικό Ινδικό ωκεανό και κινείται προς την Αφρική. Το ονόμασαν “ατμοσφαιρική λίμνη” και σε αντίθεση με τις περισσότερες καταιγίδες που δημιουργούνται από κυκλώνα, αυτό το φαινόμενο παράγεται από εξαιρετικά πυκνές συγκεντρώσεις υδρατμών που είναι αρκετές να παράγουν βροχή, δημιουργώντας μία “λακκούβα” στον ουρανό. Μάλιστα το φαινόμενο είναι πιο αργό και αποκόπτεται από το μετεωρολογικό σύστημα που το δημιουργεί και έτσι γίνεται ένα ξεχωριστό φαινόμενο. Εκεί παραμένει στις παράκτιες περιοχές της Αφρικής όπου οι ταχύτητες του ανέμου είναι ουσιαστικά μηδενικές και διατηρείται για μέρες.

Στο πέρασμα πέντε ετών εντοπίστηκαν 17 ατμοσφαιρικές λίμνες οι οποίες διήρκεσαν πάνω από έξι μέρες στο ίδιο σημείο και μερικές φορές μετατρέπονται σε τροπικούς κυκλώνες. Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Οι άνεμοι που μετέφεραν αυτό το φαινόμενο στην ακτή είναι σχεδόν μηδενικοί και έτσι οτιδήποτε μπορεί να το επηρεάσει. Άρα πρέπει να ξέρουμε, κινούνται μόνοι τους ή οδηγούνται από ένα πολύ μεγαλύτερης κλίμακας σύστημα το οποίο μπορεί να αλλάξει με την κλιματική αλλαγή;

Οι ατμοσφαιρικές λίμνες φέρνουν τη βροχή στις σχετικά ξηρές περιοχές της ανατολικής Αφρικής στο ύψος του Ισημερινού και πρόκειται για τεράστια συστήματα σε μέγεθος. Αν όλη η βροχή τους έπεφτε σε μια στιγμή, θα δημιουργούσε μία λίμνη μόλις μερικών εκατοστών σε βάθος, αλλά 1.000 χιλιομέτρων σε διάμετρο. 

Είναι ένα μέρος κατά βάση ξηρό, οπότε όταν λαμβάνει χώρα αυτό το φαινόμενο έχει μεγάλες επιπτώσεις. Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 2021 Fall Meeting of the American Geophysical Union.

Tags: