Εξωγήινες μορφές ζωής θα μπορούσαν να επιβιώσουν στα σύννεφα της Αφροδίτης

Ανθεκτικές στα οξέα
25 Δεκεμβρίου 2021 11:32
Εξωγήινες μορφές ζωής θα μπορούσαν να επιβιώσουν στα σύννεφα της Αφροδίτης

Η Αφροδίτη έχει χαρακτηριστεί ως πλανήτης-κόλαση και η ατμόσφαιρά της θα ήταν αρκετή για να αφαιρέσει το δέρμα από τα κόκαλά μας σε λίγα λεπτά. Όλα δείχνουν πως κάθε άλλο παρά φιλόξενος στη ζωή είναι ο πλανητικός μας γείτονας, ωστόσο μία νέα μελέτη υποστηρίζει πως μπορεί να υπάρξει ζωή στα όξινα σύννεφα της Αφροδίτης. Συγκεκριμένα, επιστήμονες εντόπισαν έναν τρόπο με τον οποίο τα σταγονίδια του θειικού οξέως που υπάρχουν στα σύννεφα της Αφροδίτης μπορούν να εξουδετερωθούν από μία μορφή ζωής που θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες. Μία βιολογική παραγωγή αμμωνίας θα μπορούσε να εξουδετερώσει τα όξινα σταγονίδια, μετατρέποντάς τα σε άλατα με pH που θα μπορούσε να ανεχτεί μία μορφή ζωής.

Ως αποτέλεσμα, τα σύννεφα δε θα ήταν περισσότερο όξινα από τα πιο ακραία περιβάλλοντα στη Γη που φιλοξενούν ζωή. Η ζωή θα μπορούσε να δημιουργήσει το δικό της περιβάλλον στην Αφροδίτη.

Να θυμίσουμε πως έχουμε εντοπίσει αμμωνία στα σύννεφα της Αφροδίτης, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με σιγουριά πως προέρχεται από βιολογικές διεργασίες. Άλλες ανωμαλίες που έχουμε εντοπίσει είναι η ύπαρξη οξυγόνου που δε θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί, μεγαλύτερες ποσότητες υδρατμών από ότι περιμέναμε και μη σφαιρικά σωματίδια που δεν ταιριάζουν με τα σφαιρικά σωματίδια του θειικού οξέος. 

“Στα χαρτιά” μία βιολογική παραγωγή αμμωνίας είναι πιθανή στην Αφροδίτη, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως κεραυνοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και συγκρούσεις μετεωριτών. Οι ερευνητές όμως ισχυρίζονται πως αυτοί οι λόγοι δεν μπορούν να παράγουν τα επίπεδα αμμωνίας που εντοπίζουμε, ενώ μία βιολογική προέλευση θα μπορούσε.

Καμία μορφή ζωής που γνωρίζουμε δε θα μπορούσε να επιβιώσει από τα σταγονίδια της Αφροδίτης. Αλλά ίσως κάποια μορφή ζωής να βρίσκεται εκεί και να τροποποιεί το περιβάλλον της ώστε να επιβιώνει. - Sara Seager, πλανητική επιστήμονας του MIT

Φυσικά απέχουμε πολύ ακόμα από το να ισχυριστούμε πως υπάρχει ζωή στην Αφροδίτη, ωστόσο η υπόθεση ταιριάζει με τις παρατηρήσεις μας έως τώρα.

Η Αφροδίτη έχει επίμονες, ανεξήγητες ατμοσφαιρικές ανωμαλίες που είναι απίστευτες. Αυτό αφήνει χώρο για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.