Ανακαλύφθηκε τέλεια διατηρημένο απολίθωμα εμβρύου δεινοσαύρου σε αυγό (ΕΙΚΟΝΕΣ+BINTEO)

Προσφέρει μία ματιά στην ανάπτυξη δεινοσαύρων χωρίς προηγούμενο
22 Δεκεμβρίου 2021 11:15
Ανακαλύφθηκε τέλεια διατηρημένο απολίθωμα εμβρύου δεινοσαύρου σε αυγό (ΕΙΚΟΝΕΣ+BINTEO)

Μία σπάνια και συγκλονιστική ανακάλυψη έλαβε χώρα στη νότια Κίνα. Ερευνητές βρήκαν ένα εκπληκτικά διατηρημένο απολίθωμα ενός εμβρύου δεινοσαύρου μέσα σε ένα αυγό, λίγο πριν εκκολαφθεί, προσφέροντάς μας μία ματιά χωρίς προηγούμενο στην ανάπτυξη των δεινοσαύρων.

Η στάση του εμβρύου θυμίζει τις στάσεις των πτηνών του σήμερα και εγείρει ερωτήματα για την πιθανότητα περισσότερων συνδετικών κρίκων στην ανάπτυξη των μη ιπτάμενων δεινοσαύρων του παρελθόντος με τα σύγχρονα ιπτάμενα πτηνά.

Το μικρό αυτό έμβρυο μοιάζει με ένα μικρό πουλί κουλουριασμένο στο αυγό του, κάτι το οποίο προσφέρει περισσότερες αποδείξεις πως πολλά χαρακτηριστικά των σημερινών πουλιών προήλθαν από τους δεινόσαυρους.

Το έμβρυο ανήκει στο είδος των οβιράπτορων και έχει ηλικία 72 έως 66 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για φτερωτούς δίποδους δεινόσαυρους που ξεχώριζαν για το ράμφος χωρίς δόντια που έμοιαζε με παπαγάλου. Όπως και οι υπόλοιποι μη ιπτάμενοι δεινόσαυροι, εξαφανίστηκε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Τα περισσότερα έμβρυα μη ιπτάμενων δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα είναι ατελή, με μέρη του σκελετού τους να λείπουν. Το συγκεκριμένο είναι το πιο τέλεια διατηρημένο έμβρυο που έχει βρεθεί με μέγεθος 23.5 εκατοστών από το κεφάλι ως την ουρά, μέσα στο 7 εκατοστών αυγό. Τα μπροστινά του άκρα βρίσκονται στις δύο πλευρές του κεφαλιού του, το οποίο με τη σειρά του αγγίζει την κουλουριαστή ουρά του. Αυτή η στάση θεωρούταν πως ήταν μοναδική στα πτηνά, μοιάζει πολύ με αυτή των κοτόπουλων και διαφέρει αρκετά από τις στάσεις εμβρύων των υπόλοιπων ειδών δεινοσαύρων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο iScience.